Han passat vuit mesos des que s’aprovés en Ple de l’Ajuntament la constitució d’una Comissió de Participació ciutadana del Consorci Sanitari del Maresme Central. Enmig, l’Hospital de Mataró havia tirat pel dret un pla director frenat per una moratòria que ha impedit, de moment, el tancament del Sociosanitari de l’Hospital Sant Jaume i ha tingut, durant mesos, la Unitat 6 del propi Hospital de Mataró tancada per si s’hi feia el trasllat. Malgrat la precària situació que es viu al Consorci, no ha estat fins aquest mes de maig que s’ha constituït la comissió on hi ha agents socials, professionals, usuaris i representants dels grups municipals.
Les posicions no seran fàcils d’encaixar, tot i que la bona predisposició de totes les parts hi és, sobretot perquè el nou gerent de la regió sanitària metropolitana, Joan Puigdollers, sembla força més receptiu que el seu antecessor (va visitar a finals de març el Consorci per conèixer les necessitats actuals).
El regidor de Sanitat, Joan Vinzo, va explicar a l’entrada de la Comissió que “celebraven” el fet que per fi arrenqués i va explicar que veien amb bons ulls la presència de Puigdellors: “ve de la sanitat local, coneix les necessitats i tot i que anem tard amb aquesta situació, creiem que hi ha un nou tarannà molt beneficiós”. Vinzo recorda que ells “no tenen competències” i que no reclamen res més que “acordar el futur del sociosanitari” abans de prendre cap decisió precipitada. Qui sí té molt clar el que vol són els treballadors. Representants del comitè van marcar molt clarament el que es demanava: “el plantejament és el mateix que tenim de fa temps, calen recursos públics per millorar el que tenim”. Per Xose López, si “per una banda tenim aportacions per sota del que ens pertoca i per l’altra no es fan inversions a la zona, què menys que paguin el deute acumulat i reconegut de 83 milions d’euros”.
Recorden que “sense diners no es pot fer res” i que “malgrat la bona predisposició actual” el que volen són “respostes a les necessitats”. “Ni mantenir el sociosanitari del Sant Jaume tal i com està ni traslladar-nos a l’Hospital servirà per cobrir les mancances actuals; volem un nou centre pressupostat, res de promeses”, van afegir.
Per la seva banda, el representant de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública, Jesús Zapatero, creu que “no està en discussió un edifici com el Sant Jaume, sinó els serveis per tota la comarca; si s’ha de traslladar o mantenir ho acceptarem sempre que es garanteixi una feina sanitària de qualitat”.