Quin és el fòssil més antic del món, quan caurà el proper meteorit a la terra o fins on arriba l’horitzó són algunes de les preguntes que els alumnes de segon de primària del CEIP Àngela Bruesa han realitzat a Jorge Wagensberg, actual director del Museu de la Ciència de Barcelona. El científic ha visitat aquest dimecres, dia 4, l’escola per tal de respondre a les inquietuds d’una seixantena de nens i nenes. “M’agrada fer aquestes trobades; per l’edat que tenen fan preguntes molt interessants”, ha explicat Wagensberg, que ha destacat la “frescor” i “el tarannà especial” que tenen els nois de primària. “La seva espontaneïtat m’impresiona”, afegeix. Per això ha esbossat més d’un somriure en escoltar algunes de les preguntes, entre les que hi havia la preocupació d’un nen que no podia dormir per les nits patint per si queia un meteorit: “ja li he dit que pot dormir amb tota tranquil·litat.
Les preguntes que els diferents alumnes de l’Àngela Bransuela han realitzat a un dels divulgadors científics més importants de tot l’Estat han anat des de l’evolució humana, a les condicions del sol o la sal de l’aigua del mar. Wagensberg ha interpel·lat en tot moment el seu públic, fent-lo reflexionar sobre les mateixes preguntes que ells plantejaven. Així, un dels millors moments de la trobada ha estat quan ha preguntat què creien que havia estat primer, l’ou o la gallina. Després d’una llarga discussió entre alumnes amb l’augment progressiu del to de veu de cadascun dels costats, s’ha mig acordat que era l’ou. Wagensberg ha preguntat llavors qui havia posat aquell ou, i tots els alumnes, sense dubtes, han afirmat “la gallina!”. Quan alguns se n’han adonat, s’ha reobert la discussió a gola seca. “Va ser primer l’ou, però no era d’una gallina; i això respon també a la pregunta de si els animals canvien”, ha clos el científic. El director del Museu de la Ciència de Barcelona ha explicat també la seva darrera visita a l’Antàrtida, ja d’aquí tres o quatre anys tenen previst obrir un museu a Xile sobre aquesta zona del món, la “menys coneguda per l’home”, ha afirmat.
Wagensberg ha assegurat que aquest tipus d’actes són molt positius: “fer una conversa entre els assistents i el que parla i no una avorrida conferència és molt més interessant”. El científic creu que cal “prestigiar la conversa”. “Faria una assignatura en les classes que fos de conversa, si es fes això i tinguéssim una millor cultura en aquest aspecte evitaríem tenir espectacles com els que ens han servit els dirigents polítics al parlament en els darrers quatre anys”, ha etzibat. Wagensberg ha explicat que en la comunicació, el millor és “la conversa, que significa escoltar i parlar”.