Com estan funcionant els primers dies del programa?
Va arrencar la setmana passada, després de l’acte públic per presentar-lo. En aquests primers dies ja hem rebut 12 sol·licituds que ja s’estan inspeccionant de part del servei d’arquitectura, que cada dia tenen una visita nova per fer. Podem dir que és un èxit.
El projecte compta amb una subvenció de 2,5 milions d’euros: quants habitatges calculeu que s’hi poden acollir?
El nostre objectiu és arribar a 220 habitatges. Hi ha temps fins al proper mes de juny de 2021, però si gastem la subvenció abans, doncs abans.
Quin és el procés a seguir si es vol oferir un habitatge?
Primer es posa en contacte a través de la pàgina web, per telèfon o a les oficines de PUMSA. Recollim les dades i quedem un dia per anar a visitar el pis, l’inspeccionem per veure si cal rehabilitar, reformar, etc. I fem una valoració. Quan es posa sobre la taula la valoració i les condicions, el propietari l’ha d’acceptar o no.
De quines condicions parlem?
La idea és, sobretot, que la reforma ve a canvi de poder acceptar cedir el seu pis amb un preu sota de mercat i que no seleccioni ell el llogater. La segona fase del projecte encara està en un estat embrionari, però la intenció és que canviem el lloguer cap a una persona física per un lloguer per mitjà d’una persona jurídica, en aquest cas una cooperativa que ha de ser la que gestioni el projecte.
Quina funció té la cooperativa?
Ha de ser l’encarregada de gestionar els lloguers del projecte, escollint les persones sempre dins d’uns marcs establerts per l’Ajuntament de no discriminació, solvència econòmica... L’Ajuntament treballa en l’adequació de l’habitatge i la cooperativa en la gestió del lloguer.
Què passarà quan acabi la subvenció europea?
Ara estem en una fase d’impuls, amb unes condicions molt generoses de part de la Unió Europea, però l’objectiu final és que la cooperativa pugui seguir amb el projecte, buscant continuar dinamitzant habitatges que no es troben al mercat.
La cooperativa subvencionarà les rehabilitacions?
No, la idea del model a futur és que la cooperativa sigui viable finançant les obres de rehabilitació i que posteriorment el cost es descompti del model.
Qui conformarà la cooperativa?
La cooperativa serà de qui estigui disposat a muntar-la i tirar-la endavant, amb suport tècnic i jurídic en els primers moments. Estem buscant persones interessades en constituir-la, i comptaran amb una persona dinamitzadora que pot assessorar i aportar coneixement.
Lloguem! no és l’únic projecte per intentar pal·liar el problema de l’habitatge...
És una part més, però tenim altres feines, com ampliar promocions, la fórmula de tempteig i retracte i tot esperant també si hi ha normativa que intenti regular alguns elements del mercat, com el preu del lloguer. Nosaltres com administració local tenim poc marge de maniobra en aquest sentit.
Quants pisos de tempteig i retracte s’han aconseguit?
Ara en portem uns 19, però no és fàcil ja que busquem pisos que siguin interessants i ens puguin servir. En portem una vintena, però n’hem rebutjat moltíssims. Veiem moltes transaccions de bancs que no seria lògic que compréssim perquè no són habitables o no tenen condicions que considerem interessants.