El cicle Nous Narradors Contemporanis viu la seva tercera cita aquest dimecres, dia 7, a la llibreria Robafaves. En aquesta ocasió, els protagonistes del cicle són els escriptors Mathias Enard i Robert Juan-Cantavella. El tàndem havia de ser a Robafaves el passat 21 de juny, però un problema de salut de l'autor francès ho va impedir. Afincat des de fa anys a Barcelona, Enard és un dels narradors en llengua francesa més destacats del moment. Després de cursar estudis d’àrab i persa, va viure a l’Orient Mitjà abans d’establir-se definitivament a la capital catalana. Actualment exerceix de professor d’àrab a la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha participat en revistes culturals com la barcelonina Lateral i la parisenca Inculte.
Després de les seves tres primeres novel·les (La perfección del Tiro, Remontando el Orinoco i Manual del perfecto terrorista), Enard va publicar Zona, llibre amb el qual va assolir un gran èxit de crítica i que li va valer el prestigiós premi Decembre. Definida com un dels grans esdeveniments de la ‘Reentré’ literaria del 2008, és l’al·lucinat retrat d’un espia i els seus torturats records, rememorats durant un viatge en tren de Milà a Roma. Posteriorment, Enard ha publicat una novel·la totalment oposada en la temàtica, estil i concreció. Parla’ls de batalles, de reis i d’elefants, finalista del Goncourt 2010, s’ambienta en la Istanbul del segle XVI, a la qual hi desembarca el gran artista del renaixement Michelangelo Buonarroti per fer front a l’encàrrec del soldà Baiazet: dissenyar un pont sobre el Corn d’Or. Enard va trobar la inspiració per aquesta novel·la durant els seus dies com a escriptor resident a la Vila Medici de Roma.
Robert Juan-Cantavella és el traductor al castellà de les obres d’Enard, i va coincidir amb ell a la revista Lateral. L’escriptor valencià, a més, ha publicat tres novel·les i un llibre de relats. El seu darrer llibre porta per títol Asesino Cósmico, i es tracta d’una novel·la fantàstica inspirada en les revistes pulp i en els ‘llibre de duro’ que es van fer molt populars a l’Estat espanyol durant els anys 70 i 80 i que congregaven gèneres com la novel·la negra, el terror, la ciència ficció o el western. Precisament un dels autors més destacats d’aquests llibres, Curtis Garland (pseudònim de Juan Gallardo) escriu un dels caítols d’Asesino Cósmico. Robert Juan-Cantavella també ha publicat els llibres ‘El Dorado’ (que reprèn la tradició del periodisme-gonzo), el llibre de relats Proust Fiction i la novel·la experimental Otro.
Nous narradors contemporanis és un cicle coordinat per Jordi Carrión i Manel Guerrero, de l’associació ACM, amb el suport de l’Ajuntament de Mataró. El seu objectiu és donar veu a la nova generació literària que conforma el panorama narratiu català i espanyol actual. Pel cicle, que té lloc a Robafaves, ja hi han passat els escriptors Jordi Puntí, Lolita Bosch, Manuel Vilas i Agustín Fernández Mallo. Els autors dialoguen entre ells i amb el públic assistent, parlen del conjunt de la seva obra i llegeixen textos inèdits.
Dimecres, dia 7. A les 7 de la tarda a la llibreria Robafaves