La mataronina Montse Amat s’ha casat amb La Cubana. I mai més ben dit, perquè l’actriu interpreta a una núvia en l’espectacle que la popular companyia representa des de fa un any al Teatre Tívoli de Barcelona, i que porta el títol de ‘Campanades de Boda’. L’obra, una mostra del teatre quotidià que tant domina La Cubana, fa una paròdia dels preparatius i celebració d’un casament, a partir de situacions per a tothom conegudes basades en convencions socials, i on afloren les contradiccions d'una família de Barcelona de classe mitjana-alta que està a punt de casar la seva filla. Una filla que dalt de l’escenari té el rostre de Montse Amat, que després d’una llarga experiència en el camp del teatre amateur i el teatre infantil, s’ha enfrontat amb La Cubana al seu primer repte teatral professional. “Per mi ha estat una alegria, un regalàs”, explica l’actriu.
Amat, que fa anys va ser cap de llista d’una candidatura alternativa d’esquerres a Mataró, va deixar la seva feina com a secretària de la Federació d’Associacions Veïnals quan li va sortir l’oportunitat de participar a ‘Campanades de boda’. Poetessa, explica-contes i amb experiència com a actriu en companyies infantils, Amat es va decidir a enviar un currículum a La Cubana i va aconseguir quedar entre les 20 seleccionades a les proves. Durant un mes, explica l’actriu, van estar treballant en la creació de personatges al local que la companyia disposa a l’Hospitalet. D’aquí li va sortir l’oportunitat de participar al nou muntatge de La Cubana, que dirigeix Jordi Milán. “Ha estat un procés llarg, perquè no treballem amb guió, sinó que vas inventant i vas creant el personatge a partir de la improvisació”, relata Montse Amat, tot afegint la dificultat que representa actuar amb aquesta llibertat i, alhora, cenyir-se a la mesura dels temps i escenes de l’obra. “Aquesta és la complicació i la grandesa del muntatge”, afirma.
Després d’un any en cartellera a Barcelona, el 3 de març tindrà lloc l’última funció abans de l’inici, a l’abril, d’una gira que portarà ‘Campanades de Boda’ a diferents ciutat de l’estat espanyol, entre les quals Saragossa i Madrid. L’obra l’absorbeix força, perquè a les representacions a Barcelona se li han afegit els assajos en castellà. I el director, que és present a cadascuna de les representacions, “controla i perfila cada funció perquè no es faci repetitiu i el guió es mantingui viu”. Tot plegat una experiència intensa però també “molt bona”, segons conclou Amat.