Santi Estrany davant un dels seus esgrafiats

capgros.com

Mor l’artista Santi Estrany a l’edat de 90 anys

Estrany, reconegut per la seva pintura de caire geomètric, també era Doctor en Belles Arts i un gran expert en l'àmbit del Noucentisme

L'artista mataroní Santi Estrany ha mort aquest divendres, dia 31 de maig, a l'edat de 90 anys. Nascut a Mataró l’any 1923, era fill de Rafael Estrany, pintor, gravador i aquarel·lista, amb el que va fer els seus primers estudis a l’ Escola d’Arts i Oficis de Mataró, de la que també va ser professor. Estrany també tenia els títols de pèrit Industrial a l’escola Industrial de Barcelona i Professor de dibuix i Llicenciat en Belles Arts per la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Va obtenir el títol de Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, amb la tesi doctoral “L’art Gràfic al Noucentisme”. Precisament Estrany era considerat un dels majors experts del país en el corrent artístic Noucentista.

Durant 45 anys es va dedicar a l’ensenyament en centres d’educació secundaris i universitaris, a l’Escola d’Arts i Oficis de Mataró, l’Institut Politècnic Miquel Biada i a l’Institut mataroní. A més, va ser professor titular de la Universitat Politècnica de Catalunya, a les Escoles d’Enginyers Industrials Superiors, Enginyers Tècnics, amb el càrrec de Cap d’Estudis.

Artista polifacètic, es va dedicar sempre al paisatge urbà, cercant una geometrització formal, sempre amb exposicions monogràfiques dedicades a ciutats i països com  Amsterdam, London, New York, París, Tokio, Venezia, Egipte, Grècia i Turquia. Va fer més de 20 exposicions individuals i va participar en nombroses exposicions col·lectives internacionals i nacionals, com la III Bienal Hispano Americana d’Art (1955), Kunstart Bolzano (Itàlia, 2007), exposicions espanyoles i col•lectives al Reial Cercle Artístic de Barcelona. A banda, Estrany va treballar també la temàtica de la figura humana, amb obra fotogràfica que va exposar a Barcelona, Mataró i col·lectives itinerants.

Autor d’esgrafiats
Entre les seves obres més conegudes destaquen els 45 murals exteriors i interiors pel procediment d’esgrafiat. El primer tema, de 250 metres quadrats a la plaça del Ajuntament de Mataró, i posteriorment a Barcelona, Caldes d’Estrac, Calella, Dosrius, Argentona. Estrany va reclamar una major protecció per aquestes obres públiques, que s’havien anat deteriorant amb el pas del temps. La secció de Patrimoni va fer un estudi dels esgrafiats, en col·laboració amb el mateix artista, i posteriorment el Ple municipal va modificar el Pla especial del Patrimoni per catalogar i protegir els més singulars.

A més, Estrany va dissenyar i executar múltiples murals interiors per diversos procediments pictòrics per a indústries i edificis. Destaca també la direcció de la fase final de la decoració del Altar Major de la Basílica de Santa Maria de Mataró. A més, va ser autor d'innombrables treballs de disseny publicitari i disseny industrial per a diverses empreses. Va ser reconegut internacionalment com a autor d’Ex-libris, havent-ne realitzat 59 obres, i va ser soci de l’associació Catalana d’Ex-libristes des de la seva fundació.

Activitat recent
Malgrat la seva avançada edat, durant els darrers anys de vida es va mantenir especialment actiu, amb exposicions al Louvre de París i a Nova York. L’any 2010 Can Palauet li va dedicar una exposició antològica, en la inauguració de la qual s’hi va reunir gran part del món artístic i cultural de la ciutat. Estrany també va exposar a l’Espai Capgròs l’any 2009, amb un seguit d’obres que mostraven originals perspectives de l’església de Santa Maria.

Etiquetes: