L'artista uruguaià Pablo Mañé va morir el passat 20 de desembre a Barcelona, des d'on vivia el 1979, a l'edat de 83 anys. Mañé és recordat a Mataró perquè hi va residir entre 1973 i 1979, procedent d'Arenys de Mar, i va encetar "una escola d'art en què a més d'ensenyar a pintar va ensenyar per primera vegada a mirar l'art", ha recordat el crític d'art de Capgròs, Pere Pascual. Aquest grup, que es va anomenar "de la plaça Gran", va fer sorgir artistes com Marta Duran, Albert Alís, Eduard Comavella, Santi Clavell, Pep Suari, Ramon Casaspeña i Marcel Roca, entre d'altres. Es tracta d'un grup que va tenir una forta trascendència en crear noves generacions de pintura a Mataró. A Barcelona, Mañé també va ser el mestre d'artistes destacats com Toni Yll i Anoro.
El pintor uruguaià va exposar a Mataró per primera vegada a la llibreria Capgròs, quan estava situada al carrer Sant Rafael. Posteriorment, Mañé va impactar poer una altra mostra a la Sala Caixa Laietana de la plaça de santa Anna, on va impactar per la duresa del tema. També va intervenir en diverses tertúlies al Racó del Casal, en el cicle promogut per Lluís Terricabres 'Terri'. L'artista, a més de la seva faceta pictòrica, havia traduït obra poètica de Shakespeare, Wildman, Blake i Malarmé.
La seva esposa, Tere González, ha confirmat que es prepararà un homenatge però que aquest podria trigar un o dos anys a celebrar-se. Mañé, que havia exposat a Japó, Estats Units i a molts indrets de la geografia espanyola, va presentar la seva darrera mostra la primavera passada a la sala Rossinyol de Sant Cugat del Vallès.
Llegiu l'article complementari de Pere Pascual