El cicle Nous narradors contemporanis s’ha marcat com a objectiu donar veu a la nova generació d’escriptors catalans sorgida durant la primera dècada del segle XXI a través de converses i lectures amb els seus representants més destacats. Un repte que es va assolir plenament en la jornada inaugural, celebrada ahir dijous a la llibreria Robafaves, amb els escriptors Jordi Puntí i Lolita Bosch. Presentada per Jordi Carrion i Manel Guerrero, d’ACM (entitat organitzadora del cicle), la jornada va servir per aprofundir en l’obra d’aquests dos joves autors, que van conversar entre ells i el públic i van llegir textos inèdits que avancen llibres futurs.
Lolita Bosch, escriptora i activista, un “huracà d’energia cultural” segons Carrión, va ser l’encarregada d’obrir la vetllada. A mig camí de Catalunya i de Mèxic, i del català i el castellà (el bilinguisme de la seva creació literària va ser un dels temes que van ocupar la seva xerrada), Bosch va fer gal·la de la seva vitalitat hiperactiva. “Treballar és el que més m’agrada”, va resumir. És autora de llibres infantils i juvenils, i també de novel·les per a adults i contes que han estat portats al cinema (‘Elisa K’), així com d’una antologia de nous autors catalans (‘Veus’). A més, és la impulsora del web Nuestra aparente rendicion, que recull testimonis de tots els àmbits possibles sobre els estralls i la violència generats pel narcotràfic a Mèxic. Precisament aquest tema és la base del seu futur llibre, , titulat ‘Camps de caputxins’, que porta escrivint des de 2004 i del qual en va llegir un fragment.
Jordi Puntí, per la seva banda, va parlar dels motius que l’impulsen a escriure. “Gaudeixes, però acabes patint per la distància que hi ha entre el que tens al cap i les paraules que vols emprar i que no t’obeeixen”, va dir. En el seu cas, va llegir un dels textos que formarà part d’Els Castellans, un llibre que veurà la llum a l’abril que recopila diferents articles de Puntí per a la revista l’Avenç. Una sèrie d’escrits que estableixen paral·lelismes entre l’arribada de la immigració procedent del sud de l’Estat espanyol al Manlleu de la seva infància, i l’actual onada migratòria d’origen magrebí.