La Nau Minguell de Mataró

Cugat Comas

La Nau Minguell de Mataró: d’usos audiovisuals a formatius en 10 anys

Les obres per habilitar la planta baixa de la Nau Minguell en espais de l’Escola de Música consolida el canvi d’usos respecte el previst en la rehabilitació de la fàbrica

La Nau Minguell és doblement notícia. Per una banda aquesta antiga fàbrica de filatura completarà l’ocupació dels seus espais a finals d’any un cop acabin les obres d’adequació que hi ha de fer lloc per l’Escola Municipal de Música de Mataró. Amb la formació musical arribada a un equipament que ja acull una acadèmia d’anglès es completa el canvi d’usos respecte el projecte i els primers compassos d’aquest espai just quan fa 10 anys de la seva inauguració.

Aquesta setmana han començat les obres d’adequació de la planta baixa de la nau, que han d’allargar-se 6 mesos i tenen un cost de 366.000 euros. No són les úniques que es fan per a habilitar espais municipals per l’activitat de l’Escola de Música ja que l’Ajuntament també invertirà aquest estiu 48.324 euros en habilitar l’espai que ocupava Mataró Ràdio al Centre Cívic del Pla d’en Boet per a activitats de l’EMMM

Aïllar per no molestar

Tornant a la Nau Minguell, les obres més importants seran les d’aïllament acústic, per no provocar molèsties ni als altres usuaris dels espais ni als habitatges propers. S’habilitaran 3 bucs diferents on treballaran les classes de combo i grans conjunts. L’espai (233,62 m² útils) s’adequarà a les noves necessitats i es repararà la instal·lació de geotèrmia existent. A més, la nau es dotarà de xarxa de fibra òptica municipal.

Amb l’activitat de l’EMMM a final d’any ubicada a la planta baixa i l’acadèmia d’anglès que té concessionats els espais del segon i el tercer pis, la Nau Minguell esdevé un equipament íntegrament dedicat a la formació, uns usos totalment diferents als que van motivar la rehabilitació de l’edifici. 

El projecte inicial

Era el 2 de juliol del 2010 que Mataró inaugurava la Nau Minguell i la presentava com un espai de creació audiovisual depenent del TecnoCampus. L’Ajuntament del moment va donar bola a la presentació d’un espai que serviria, deien, per atraure “empreses de màrketing online, de disseny 3D, fotògrafs, artistes i dissenyadors de joies” entre d’altres. PUMSA va invertir-hi 3 milions d’euros. L’edifici del carrer Pasqual Madoz volia connectar talent i mercat i “esdevenir un ‘clúster’ audiovisual”. La primera planta comptava amb un medialab equipat amb tecnologia punta -com ara un ciclorama circular de 360º- i que ha de servir com a laboratori audiovisual i enregistraments, showrooms, sessions de formació, presentació de productes o espectacles de petit format. Diferents locals per entitats i un coworking completaven, sobre el paper, el potencial de l’equipament que s’estrenava. Ara es pot dir de l’equipament que no va ser. 

El vídeo amb el que es presentava l'equipament fa 10 anys

 

"La ‘Via Europa’ del segle XXI"

És curiós recuperar el que van dir els discursos d’aquell 2 de juliol del 2010. Joan Antoni Baron, l’alcalde de Mataró el presentava com un “entremès” del TecnoCampus que s’havia d’inaugurar pocs mesos després, i que es convertiria en la “Via Europa del segle XXI”. “La Via Europa va canviar l’urbanisme de la nostra ciutat, i ara la Nau Minguell i el TecnoCampus transformaran la nostra economia”,va dir. L’Ajuntament confiava especialment en l’audiovisual com un dels sectors de major pes en el present i futur de l’economia local i la regidora de promoció econòmica Alícia Romero destacava la Nau Minguell com a punta de llança de la transformació de Mataró i del Maresme cap a una economia “basada en el coneixement, més competitiva i menys vulnerable a les crisis”.

Tota aquella col·lecció de bons propòsits dipositats en un edifici històric van quedar en un calaix. El 2013, l’Ajuntament anunciava el tancament de l’equipament per manca d’ocupació i, anys després, concessionava els dos pisos superiors a l’acadèmia Mr&Ms. Ara hi arriba l’EMMM. El que havia de ser un clúster audiovisual esdevé un equipament de formació clàssica, presencial, d’idiomes i música. En només 10 anys.