-

V. B.

Nit Boja: la reina de Mataró

La gran nit de Les Santes torna a congregar milers de persones i manté la seva màgia malgrat la temuda massificació

La Nit Boja és avui el relat d’una acumulació d’encerts que han permès que la nit més especial de l’any a Mataró pugui continuar sent com és: un patrimoni de la ciutat, i alhora un element clau en la seva projecció. Aquesta doble condició corria perill de desdibuixar-se a causa de la massificació que s’ha viscut en les darreres edicions. Les  mesures que s’han aplicat per corregir-ho han estat un èxit, com s’ha demostrat aquest divendres, dia 25. La Nit Boja ha lluït amb tot l’esplendor necessari; tal i com es preveia en caure en divendres ha estat massiva, però en tot moment s’ha pogut gaudir en plenitud. Ha estat un triomf de ciutat.

El Desvetllament, com ha de ser
El Desvetllament Bellugós, el primer dels tres actes d’aquesta gran obra, que completen l’Escapada a Negra Nit i la Ruixada, ha anat perfecte. Milers de persones esperant la família Robafaves i la Banda (tres dècades de vida compleix enguany) a l’Ajuntament i acompanyant-los en cercavila fins a la plaça de Santa Anna, a ritme del Bequetero repetit en més d’una desena d’ocasions. Però sense excessos ni empentes, amb espai per ballar, per ajeure’s i saltar. Envoltat de participants que entenien de què anava l’acte i com calia comportar-se perquè lluïs com pertoca.

Fa ben poques edicions, això havia deixat de ser així. Especialment preocupant va ser la de l’any 2011, que va encendre totes les alarmes pel còctel de massificació, desmesura i incivisme a La Riera. Però les campanyes pedagògiques que s’han dut a terme i la sensibilització ciutadana respecte a un patrimoni que no es pot deixar perdre han aconseguit redreçar la situació. També hi ha ajudat molt l’organització d’un acte alternatiu a la platja, que hi desvia molts dels visitants, la majoria ben joves, que arriben a Mataró la nit del 25, amb ganes de gresca. L’escenari ubicat al passeig del Callao ha estat ocupat per 40 Principales i hi han pres part uns 5000 joves. La mala notícia és que durant la nit s'han hagut d'atendre fins a 44 persones, la majoria per intoxicacio etíl·lica, amb dos trasllats a l'Hospital. 

De barra en barra
Mentrestant, a la plaça de Santa Anna, la música de la Convidada ha anat a càrrec de La Canya Borda, amb ritmes tradicionals i moderns. L'alcohol tampoc ha faltat pels carrers del casc antic. Per a molta gent, ha estat l’hora d’explorar l’oferta de barres de bar. Cada any és més nombrosa, cosa ben fàcil d’entendre si en una sola nit, traient la barra a la via pública, potser arriben a facturar més que en totes les nits del mes d’agost que s’acosten. Força gent, com és habitual, ha optat per portar l'alcohol de casa; això sí, com a mínim s'han vist molt poques ampolles de vidre. 

El pla especial organitzat per l’Ajuntament estava previst per a unes 15.000 persones, xifra que s'ha assolit pels carrers del centre.  Un total de 210 efectius, entre els quals 76 membres de Creu Roja, Mossos, Policia Local i Bombers, 25 membres dels Equips de Suport i més personal del servei de Cultura. Tot aquest equip és necessari per coordinar una nit tan especial i massiva com aquesta.

Foc en negra nit
El control és més necessari que mai durant l’Escapada a Negra Nit. Toca evitar que la rauxa derivi en un foc incontrolable, i sembla mentida que s’aconsegueixi quan hom s’endinsa en ple aquelarre de matinada, amb tota la càrrega de festa que porten els participants a sobre. L’acte ha sortit rodó, gràcies a les Diablesses, la Momerota, les colles convidades i la pirotècnia situada en punts clau, com la plaça dels Bous o la Muralla del Tigre, i especialment el de la plaça de l’Ajuntament, a càrrec de la Pirotècnia Tomàs. Deu n'hi do, però, el nombre d'atesos per la Creu Roja: 57, dos d'ells traslladats a l'Hospital. El nombre de participants sense la roba adequada (alguns sense samarreta i tot) era força alt. 

16.000 persones sota l’aigua
Un altre encert dels darrers anys a la Nit Boja: el canvi d’escenari de la Ruixada. El Parc Central vell s’havia de considerar recinte tancat, amb aforament limitat i,com a tal, requeria un control d’accés. Missió impossible en una nit com aquesta. El trasllat al Nou Parc Central va funcionar i aquest 2014 s’ha ratificat. Amb el Camí de la Geganta tallat al trànsit, l’espai disponible és molt més ampli i la Ruixada s’acaba desenvolupant com la gran discoteca sota l’aigua que ha de ser. També ha estat la més participada de la història: unes 16.000 persones. Molts dels joves que opten per la festa alternativa a la platja del Callao se salten el Desvetllament i l’Escapada, però no pas la Ruixada; de nou han pujat en massa des  fins al Nou Parc Central per rematar la seva nit d’estiu a Mataró.

Davant les queixes de l’any passat per part dels veïns de Camí de la Geganta, que l’endemà al matí es van trobar els portals dels seus immobles fets un desastre, en aquesta ocasió s’ha decidit posar tanques a tot el carrer per evitar que els assistents poguessin accedir a la zona d’habitatges i trobar-hi refugi. La música... bé, el de sempre: èxits del moment -Avicii, Calvin Harris i la resta de tòtems de l’EDM- mesclats amb clàssics i amb hits dels grups que actuaran en aquestes Santes, com Txarango o Mägo de Oz. I així fins ben bé les 6 de la matinada. Al Nou Parc Central tan sols 9 persones han necessitat atenció mèdica.