L'artista mataroní Jaume Simon és l'autor del cartell de Les Santes 2019, que es va presentar aquest dilluns al vespre en un acte celebrat a Can Marfà. Simon (Cardedeu, 1954), pintor i escultor de llarga trajectòria, ha apostat en el seu cartell per una forma circular d'un color vermell molt viu dins de la qual hi ha fins a divuit dibuixos que representen elements de l'univers de la Festa Major i també de la ciutat de Mataró. D'aquesta manera, l'artista exalta la festa i presenta un reconeixement dels elements festius i identitaris de la ciutat, de cara a posar en valor la història de Mataró, de Les Santes i de l'art fet a la capital del Maresme.
“Per mi el cercle vermell per si sol podria funcionar perfectament com a cartell però no em vaig atrevir, crec que hauria estat una aposta diferent i trencadora. Així que vaig començar a introduir elements de la festa i de la ciutat com els focs, la coca, etc.”, explica l’artista. Són aquests dibuixos immersos en el cercle vermell que fan que al cartell s’hi pugui reconèixer part de la història, moments i punts claus de Mataró. “Vaig pensar molt en els nens, per mi és un cartell que està fet també per ser explicat. Crec que el cartell es converteix en un recorregut didàctic pels més petits, ja que és una manera que ells aprenguin què representen els elements de Mataró que hi apareixen. Dóna motius per xerrar i per explicar coses”, argumenta. Dins del cercle hi ha els dibuixos que estan ubicats de forma geogràfica si es tractés de Mataró vist des del mar. Aquesta idea sorgeix de la pròpia experiència de l’artista, “l’any passat vaig veure els focs artificials de les Santes des de l’espigó. Els vaig veure com si estiguéssim al mar i va ser una perspectiva que em va agradar molt. Aquest record em va inspirar i el cartell és com Mataró vist des del mar”.
“És un cartell força didàctic pels nens perquè poden aprendre més sobre els elements destacats de Mataró”
Els elements del cartell
Entre els elements hi ha el tramvia de la plaça de Granollers, la Nau Gaudí, la Coca, el tren, la basílica de Santa Maria, etc. També hi ha la Matarona, escultura de la qual n'és autor el propi Simon, i que presideix la rotonda de la plaça de França. Pel que fa als elements vinculats a la festa, hi apareixen els Capgrossos, l'espiera de les figures festives, el ram de la Toneta o el casc d'en Robafaves.
Hi destaquen homenatges a artistes mataronins desapareguts com Alcoy, Cuyàs o Brasó
Al centre hi ha el castell de focs, l’acte més multitudinari i cohesionador de Les Santes. Així com referències amb un especial record a artistes desapareguts: un fragment del primer cartell de Les Santes democràtiques, d’Eduard Alcoy; un petit homenatge a l’artista Jordi Cuyàs, i fins i tot el barret de Pere-Màrtir Brasó. Amb tot plegat, Simon ha volgut fer un cartell que també permeti explicar als més petits de la casa els elements festius i identitaris de la ciutat.
El concepte de l’obra
La idea del cartell no la tenia clara des de l’inici. De fet, que li comuniquessin que ell era l’escollit d’aquest any per fer el cartell de Les Santes el va agafar per sorpresa. “Quan vaig rebre l’encàrrec al desembre em vaig quedar una mica sobtat i m’he anat animat a mesura que he anat creant el cartell”. L’artista va ser proposat i escollit per la Comissió d’Imatge de la Festa Major de Mataró, formada per membres d’entitats vinculades amb l’art de la ciutat i de persones a nivell individual vinculades al Plenari de Les Santes i al cartell de Les Santes d’anys anteriors.
Simon va optar per crear aquest cercle vermell perquè en aquell moment era la forma i el color que estava fent al seu estudi
Sempre es dóna via lliure a l’artista perquè faci el que cregui convenient i Simon va optar per crear aquest cercle vermell perquè en aquell moment era la forma i el color que estava fent al seu estudi. Simon té diverses obres que va fer durant aquells dies previs a l’encàrrec i moltes d’elles recorden a la creació final que s’ha convertit en el cartell de les festes. “Estava fent creacions amb formes vermelles quan em va arribar l’encàrrec del cartell, per això suposo que va sortir així. No sóc una persona de fer sempre les mateixes creacions o tenir un mateix estil, vaig variant bastant, per això segurament si l’encàrrec m’hagués arribat ara, seria una obra diferent”. Com a curiositat, el punt vermell l’ha fet directament amb les mans, “sempre que puc treballo amb les mans i no porto mai guants. També sóc escultor i suposo que per això m’agrada fer les creacions així”, diu Simon.
DESTACAT:
Com sempre, recepció amb polèmica
La imatge del cartell ja ha començat a generar polèmica, especialment a través de comentaris a les xarxes socials, on fins i tot s’han popularitzat memes satírics que fan bromes com ara la forma de pizza que té el cercle. L’artista està força tranquil en aquest sentit. “No em preocupa que el cartell no pugui agradar. Penso que el cartell ha de generar polèmica i comentaris, encara que diguin que és una porqueria està bé que la gent opini, és la salsa del cartell de les santes. Ja em va bé que el meu cartell rebi crítiques, ‘lo fomut’ hagués estat la indiferència!”.
Al cap de poques hores de la presentació ja havien aparegut ‘memes’ satírics del cartell
Jaume Simon ha estat guardant el secret de la creació del cartell des del mes de desembre, moment en el qual li van dir que era l’escollit per fer-lo. “Hi ha molt secretisme al voltant del cartell i de la persona que el fa fins que es presenta oficialment a l’acte. Hi ha artistes que no ho diuen absolutament a ningú. Jo la veritat és que quan vaig acabar de fer-lo el vaig presentar al meu fill gran- que té 20 anys i està estudiant en l’àmbit artístic. Volia la seva opinió perquè si no li agradava ja estava pensant en fer-ne un altre, no estava del tot convençut. Ell em va dir que sí que li agradava així que vaig decidir que aquella seria la meva versió del cartell”.
La versió en forma de samarreta
La imatge del cartell es reproduirà, com és habitual, a altres elements santeros com és la samarreta oficial de Les Santes. Tant Simon com el dissenyador que ha fet les lletres negres del cartell coincideixen que el punt vermell i les frases poden quedar bé amb les samarretes blanques. “Tot això encara està per definir i és el dissenyador qui treballarà en aquest tema per veure com s’acaba adaptant finalment la imatge als diferents elements”. El cartell vol cridar l’atenció, exaltar la festa i ser un mitjà per reconèixer els elements festius i identitaris de la ciutat, i poder-los explicar als petits de casa, posant en valor la història de la ciutat, la festa i l’art.