Fets tan lamentables com la violació múltiple que va succeir l’any passat a San Fermín van posar en alerta els municipis d’arreu de l’Estat. En festes majors i activitats amb aglomeracions, el perill de patir una agressió sexual creix. I això és el que es vol evitar a les Santes 2017. El regidor de Cultura, Quim Fernández, i la regidora d’Igualtat, Marisa Merchán, van presentar la campanya “No és No – Cap agressió sexista!” que es posarà en marxa durant la Festa Major per sensibilitzar sobre el sexisme en espais de lleure. “La campanya se suma a d’altres per tenir unes Santes més segures i per gaudir d’elles sense problemes, amb respecte a les persones”, va explicar Merchán.
S’han dut a terme accions formatives a cossos de seguretat, personal i voluntaris per abordar aquesta temàtica
La campanya es divideix en tres accions. Una de formativa, amb tallers per formar policia local, membres de seguretat, altres serveis i voluntaris que participaran a les Santes; una campanya de comunicació amb més de 5.000 flyers on es relata què són les agressions sexistes, què fer i davant d’elles i on adreçar-se; i un punt d’informació ubicat al Parc Central que entre els 25 i 29 de juliol de 22h a 4 de la matinada atendran demandes, donarà informació i resposta davant qualsevol problema en aquest àmbit
Es repartiran 5.000 flyers informatius sobre què fer i on anar en cas de patir una agressió
Merchán va explicar que es dirigeixen a la gent jove perquè “és molt important que prenguin consciència que per gaudir i divertir-se no cal faltar el respecte ni cometre agressions sexistes”. “Pensem que és important educar, i faltava un impuls així a Mataró”, va afegir. La campanya seguirà més enllà de Les Santes i continuarà en espais com les zones d’oci nocturn o altres festes multitudinàries.
Hi ha hagut agressions sexistes durant les Santes?
El regidor de Cultura, Quim Fernández, va apuntar que la iniciativa no sorgeix per “coses que hagin passat” sinó des d’un enfocament de “formació i prevenció, com fem amb molts àmbits des del 2012 per construir una Festa Major més segura”. En aquest sentit, Merchán considera que no hi ha constància d'agressions durant Santes anteriors, però que això no volia dir que no passessin ja que moltes vegades les víctimes no saben on adreçar-se per denunciar-ho.
Hi haurà un punt d’informació del 25 al 29 de juliol al parc central (de 22h a 4h)
De fet, és important recalcar que la violació, com indiquen els regidors, no deixa de ser la punta de l’iceberg del que suposen les agressions sexistes, i cal inculcar al jovent que tocaments no desitjats, insults, comentaris ofensius o assetjament no s’han de permetre sota cap concepte. Per això, des del departament de Joventut i iIgualtat ja treballen durant tot l’any amb les escoles per tractar temes com el masclisme o el sexisme: “Cal educar als més petits perquè tinguin les pautes adequades per quan siguin grans”.
La polèmica del cartell sexista retirat
Una de les polèmiques de la setmana passada va ser la d’un cartell d’un patrocinador de Santes, aprovat per la direcció de Cultura però posteriorment retirat per ser de caire sexista a instàncies de la regidoria d’Igualtat. “Em faig responsable polític de l’error, però una anècdota no pot ser el més important, hem esmenat la imatge que no era adequada després de detectar-ho”, va defensar Quim Fernández, visiblement enfadat per les preguntes sobre aquesta qüestió. No es va aclarir si el canvi de banderoles havia suposat un cost més –eren unes 30- per l’Ajuntament, i es va donar per tancada la polèmica amb l’explicació que ja s’havien fet els canvis pertinents.