Malgrat de Mar, Palafolls, Premià de Mar i Vilassar de Mar s'afegeixen a la llista de municipis del Maresme que no patiran l'apagada analògica del 30 de juny. En aquesta llista ja hi eren Tiana, Montgat, Masnou, Alella i Teià, cinc pobles del sud de la comarca que reben el senyal analògic de Collserola i que, per tant, l'Estat ja havia exclòs d'aquesta primera fase d'apagada i transició a la televisió digital terrestre (TDT). El director del Programa d'Impuls de la Transició a la TDT de la Generalitat, Daniel Condemines, comenta que no s'ha garantit que el senyal de TDT arribi a un percentatge 'molt elevat' de població d'aquests municipis i, per tant, l'Estat s'ha vist obligat a 'ajornar' l'apagada.
L'apagada analògica d'aquest 30 de juny, que havia de ser gairebé total al Maresme, realment afectarà dues terceres parts de la comarca. Tot i que el percentatge de cobertura de TDT és d'un 98% i que hi ha més d'un 90% de llars adaptades, el fet de no poder garantir l'arribada d'aquest senyal a tot arreu on encara aquest dilluns es pot sintonitzar la televisió analògica, ha obligat l'Estat a repensar-se el calendari.
A més, de Tiana, Montgat, Masnou, Alella i Tiana, que ja no figuraven en el mapa del Ministeri d'Indústria per a la primera fase de l'apagada, a darrera hora s'hi ha afegit Premià de Mar, Vilassar de Mar, Malgrat de Mar i Palafolls, que continuaran veient la televisió analògica, com molt tard fins al 3 d'abril del 2010, la data que el Ministeri ha fixat per a l'apagada arreu de l'estat espanyol.
Segons ha detallat el director del Programa d'Impuls de la Transició a la TDT de la Generalitat, Daniel Condemines, aquest seguit de municipis de la franja costanera poden orientar les seves antenes a Collserola per no veure's afectats per l'apagada analògica i, per tant, continuar veient la televisió com fins ara.
Nuclis sense senyal
Al marge de la realitat existent en aquests municipis, als 21 pobles del Maresme on sí s'apagarà la televisió analògica entre el 30 de juny i el 8 de juliol –finalment l'apagada serà progressiva i no de cop–, hi haurà nuclis de població on tampoc arribarà el senyal. Es tracta de les anomenades 'zones fosques' on fins ara també era difícil sintonitzar la televisió analògica.
Condemines explica que l'objectiu de la Generalitat és arribar 'fins l'últim racó possible', amb la posada en marxa de nous centres emissors o receptors. El responsable del Programa d'Impuls de la Transició a la TDT, també apunta a la imminent TDT per satèl·lit com a solució per a aquelles zones on sigui impossible fer arribar el senyal.
Daniel Condemines ha explicat que la Generalitat ha enviat una carta als municipis afectats per l'apagada analògica per informar-los de la situació concreta de cada cas. Condeminas lamenta que la iniciativa del Ministeri d'Indústria, d'incloure un missatge en el senyal analògic, alertant de l'apagada, no hagi tingut èxit: 'S'ha fet tard i no ha arribat a tot arreu'. Un dels casos complexos és Arenys de Mar, un dels municipis amb més zones fosques de la comarca. Per superar aquesta situació, és posar a ple rendiment el repetidor de Torrentbó, així com col·locar un nou repetidor a la zona de Can Jalpí. Des de l'Ajuntament també s'explica que, en els casos extrems, el cost que pot suposar instal·lar una antena per rebre el senyal del satèl·lit estarà al voltant dels 150 euros.
En el cas dels municipis del sud de la comarca que estan encarats a Collserola –Montgat, Tiana, Masnou, Alella i Teià, Condemines explica que el problema és garantir l'accés de la població als canals locals, que només poden emetre des de centres emissors instal·lats a la mateixa comarca. La intenció del Govern és instal·lar un repetidor a Montgat que els doni cobertura.
Explica'ns si reps o no correctament la TDT al Fòrum sobre l'apagada analògica