-

Salva Fernàndez

Noves combinacions per les figures de sempre en els Focs Artificials

Pirotecnia Tomás fa les seves terceres Santes

18 minuts intensos, variats i diferents. Aquesta és la definició del Castell de Focs que Pirotecnia Tomás té preparat per la nit de diumenge, dia 27. Les Santes 2008 seran el tercer any d’aquesta empresa, que es mostra satisfet amb el cartell de Glòria a les Santes que brilla sempre a la fi dels seus espectacles a la capital del Maresme. “50 metres de cartell nosaltres només ho fem a Mataró, i estem satisfets perquè és tan gran que es veu des de tot arreu”, explica Miguel Àngel, director tècnic de l’empresa. Una de les novetats d’enguany seran els colors intermitents, tot i que la força d’aquest Castell estarà en la combinació dels ingredients que Pirotecnia Tomás té preparats: “els petards ballarins els podem muntar perquè facin coreografies diferents, combinades amb tipus de focs que no hem barrejat mai”. “D’aquesta manera, aconseguim que amb efectes similars al de l’any passat, la pel·lícula sigui totalment diferent”, afegeix.

Una altra de les peces que destaca Miguel Àngel és la de les carcasses oscil·lants. Es tracta dels petards que es queden suspesos en l’aire i de dins seu surten 25 petards més que donen un efecte bastant peculiar. El que no faltarà a la festa seran les palmeres. “A Catalunya agraden molt aquest tipus de petards, i la característica que li donem nosaltres és la de formar un tronc ferm”. D’altra banda, El director tècnic s’ha mostrat molt satisfet amb la relació establerta amb Mataró i la seva Festa Major: “portem tres anys i entre el primer i el segon vam aconseguir fer coses molt diferents. La veritat és que entre això i el treball amb altres actes com el correfoc ens trobem satisfets amb la feina feta a les Santes”.

El vent, principal enemic
Miguel Àngel ha explicat que un dels principals problemes amb els que es poden trobar és el vent. O, més precisament, la falta d’aquest element. “Si no corre l’aire, el fum es queda estancat, i com més intens és el castell més aglomeració de fum es crea al cel”, assegura. Això és incompatible amb el ritme que Pirotecnia Tomás vol impregnar a l’espectacle, ja que si “s’alenteix, la gent es pot avorrir”. El director tècnic recorda que fa dos anys, el vent va bufar cap a la ciutat i això va fer que tothom que estava al port i al llarg de la platja veiés molt bé l’espectacle. L’any passat, però, el vent “bufava en direcció a la platja. La gent que estava al port ho va veure molt bé, però l’altre 75% de la població va topar-se amb el fum pel mig”. La solució seria alentir el ritme, però això afectaria a la ‘pel·lícula’ en sí. “Amb el vent, és jugar-se-la a una sola carta, esperem que surti bé i que agradi”, afegeix.