A mesura que ha anat avançant la temporada, més i més gent s’ha acostat als assaigs que es duen a terme cada dimarts i cada divendres al local de la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, al carrer d’Herrera. La mescla d’edats i entre persones que porten a la colla des dels seus inicis amb els que tot just ara hi arriben és absoluta. I és que per fer castells, i sobretot si es vol fer una construcció que llueix folre i manilles, quants més, millor. “Essent als assaigs unes 200 persones es pot practicar bé la torre de 9”, assenyala Roger Bellavista, cap de pinyes i una de les persones a les que se li gira més feina en aquestes sessions. Els Capgrossos han programat fins a cinc assaigs anomenats “especials” per preparar la diada de Les Santes, en què es recorda per tots els mitjans a l’abast – les anomenades xarxes socials són d’una gran utilitat – la importància de l’actuació que s’acosta i per tant es demana que l’assistència a les proves sigui massiva. “Poder tirar endavant un gamma extra és la suma de molts elements, però el primer és tenir la gent per assajar-lo i una assistència regular a les sessions. A partir d’aquí cal una canalla i un tronc preparats, uns folres i unes manilles coordinats... i també la convicció i les ganes”, explica el cap de colla, Lluís Feliu. I com anem, de ganes, aquest any, ara que els Capgrossos ja van fer un gamma extra? “Veig la gent amb molta empenta, tanta o més que ara fa un any, i a més a més amb experiència acumulada per tot el que vam aprendre la temporada passada”, diu Feliu.
“Suposo que com la primera vegada no n’hi ha cap, però portar la torre a casa serà molt especial i de segur que, si l’aconseguim, l’emoció serà molt gran, al costat de la nostra gent”, preveu Lluís Martí, que a la torre alçada a Vilafranca era un dels dos quints, i segurament també repetirà en aquesta posició diumenge que ve. Però no tothom que és a la colla ha viscut ja en la seva pell la consecució d’una torre de 9. En el que portem d’any ja hi ha hagut més de 70 noves incorporacions als Capgrossos, una xifra que apunta a rècord. És el cas per exemple de la Rosa M. Martínez que, tot i haver-se posat ja anys enrera a moltes pinyes, ara ella i la seva parella han fet el pas de vestir-se amb la camisa blau marí, i no els fa res desplaçar-se a cada assaig des de Barcelona, on viuen actualment. “Tots estem nerviosos i amb moltes ganes de poder anar a les Santes i carregar i descarregar aquest castell. L’any passat, a la diada de Les Santes, estàvem a la pinya i no va poder ser, però aquest any sí que la farem!”, diu Martínez.
Un assaig normal... i una mica més
La dinàmica dels assaigs especials no és molt diferent de la d’un assaig habitual; això sí, les crides funcionen i acostuma a haver-hi més gent que altres dies al local dels Capgrossos. De 8 a 9 del vespre assaja la canalla, i tot seguit es comença amb les proves anomenades “netes”, en què els membres de la pinya no exerceixen cap pressió, sinó que només volten el castell amb les mans amunt per si hi ha una caiguda, i es van provant diferents estructures, amb canvis en les posicions. És a la segona hora d’assaig quan es fan els castells més alts i difícils i amb tothom treballant al màxim, i en aquest cas muntar la torre de 9 comporta una bona estona. “Des de fora pot semblar que una pinya és un grup de gent posada allà de qualsevol manera, i res més lluny de la realitat. Cada persona, en funció de les seves qualitats, té el seu lloc: vents, laterals, rengles, contraforts, taps... Evidentment això és possible organitzar-ho gràcies a tot un equip de pinyes, i la feina se’ns multiplica per cinc o per deu quan hem de provar un castell amb folre i manilles”, informa Roger Bellavista. Els castells mai es fan sencers al local, es puja fins a cinquens, o sisens... depèn de la construcció, del programa previst, del què cal veure per acabar de decidir si un castell està preparat per portar-lo a plaça o no. “Costa molt dir a darrera hora que no estem a punt per fer un castell i que per tant no el durem el següent diumenge. Però cal tenir el cap fred i veure la realitat de les coses, i sobretot recordar que si no pot ser ara sempre hi haurà oportunitats més endavant. De moment, però, no hi ha res que em digui que per Les Santes no podrem intentar la torre de 9”, parla amb to convençut el cap de colla. Ho veurem aquest diumenge 24 de juliol a partir de les 12 del migdia a la plaça de Santa Anna.