Quin o quins llibres triar per Sant Jordi? El catàleg de novetats és tan extens, els títols que vénen de gust endur-se són tan nombrosos, que el lletraferit no sap ni per on començar. Però entre els best-sellers, els títols d’autors mediàtics, les joies recomanades pels especialistes o el llibre que triomfa gràcies al boca orella, també hi ha una altra opció: un llibre amb segell local. Les novetats editorials d’autors mataronins i maresmencs són especialment nombroses i atractives enguany. Per què no apostar per elles? Aquesta és una selecció.
Gemma Pont
Fem Santes, llibre per guixar
Aquesta artista visual i professora mataronina va editar l’any passat el llibre per a recollir finançament pels voluntaris independents (Eko Project / Comunitat Eko) que estaven desenvolupant una gran tasca a Grècia amb les persones sense refugi. Actualment la gent de Comunitat Eko ha estat rellotjada i el projecte continua donant suport logístic tant a la mateixa Atenes com als refugiats que comencen a arribar a Europa.
Care Santos
Mitja Vida (Destino)
Segurament serà un dels títols més venuts per Sant Jordi, aquí i arreu. Santos ja sap què és arrasar per la diada (fa tres anys amb ‘Desig de Xocolata’). ‘Mitja Vida’, Premi Nadal 2017, és una novel·la ambientada en l’any 1981, protagonitzada per cinc dones i que reflexiona sobre la culpa i el perdó. L’autora mataronina ret homenatge a tota una generació de dones, la de la seva mare.
Miguel Guillén
Podemos-Izquierda Unida. Del desamor a la confluencia
Miguel Guillén acaba de publicar aquest títol que analitza com es va gestar la coalició entre aquests dos partits de l’esquerra estatal, i que serveix al politòleg i activista mataroní per teoritzar sobre la necessitat que les forces progressistes conflueixin com a única via per conquerir el poder. Guillén ha estat secretari d’organització d’ICV a Mataró, col·labora amb diversos mitjans de comunicació i actualment dirigeix la fundació Unió de Cooperadors de Mataró.
Jordi Carrión
Barcelona. Libro de los Pasajes (Galaxia Gutenberg)
Carrión, considerat un dels autors més interessants de la literatura castellana actual, torna amb un assaig molt particular sobre els prop de 400 passatges que hi ha a Barcelona, ja siguin d’origen rural, passadissos proletaris, carrerons de barraques o camins ajardinats plenament burgesos. Una exploració geogràfica, històrica i social de la mà d’editors, fotògrafs, activistes polítics, arquitectes, artistes i comerciants d’avui i de fa molts anys. Barcelona des d’un punt de vista inèdit.
Maria Coll
Al paranimf! La primera revolta estudiantil (Editorial Base)
El llibre de la periodista mataronina tracta amb testimonis dels fets sobre la primera revolta estudiantil el 21 de febrer de 1957, en la que més de 600 estudiants es van reunir al Paranimf de la Universitat de Barcelona amb la intenció de celebrar la primera Assemblea Lliure d’Estudiants. Però la concentració va acabar convertint-se en una tancada a favor de la democratització de la Universitat i contra la dictadura franquista.
Bel Olid
Feminisme de butxaca (Angle Editorial)
L’autora mataronina s’ha convertit en un rostre força conegut per les seves columnes d’opinió i les seves aparicions als mitjans com a comentarista de l’actualitat. Escriptora compromesa, Olid recull en aquest nou volum diversos textos on afronta els conceptes clau de la lluita feminista actual d’una manera intel·ligent, radical i sorprenent, en un moment en què la discriminació cap a les dones manté el seu poder, tot i que de manera més subtil i difícil de detectar.
Lola Casas
Mentides? (El Cep i la Nansa)
El conte, il·lustrat per Cristina Losantos, es presenta com un cant a favor de la imaginació dels infants. Els pares del Pau estan cansats de les mentides que diu el nen i l’envien a la seva habitació. Ell pujarà fins a les golfes on, per sorpresa seva, trobarà un vell Pinotxo en una capsa. El Pinotxo ensenyarà el nen a gaudir, viure i riure de les mentides que no fan mal, sinó que són pura imaginació. La imaginació pròpia d’un infant i que, a vegades, els adults no entenen.
Nicolau Guanyabens
Mataró Desaparegut. Carrers i paisatges
Aquest llibre ens descobreix una selecció de 160 imatges del Mataró de la segona meitat del segle XIX als anys seixanta del segle XX. Un recorregut pel centre històric, per la façana marítima i per la corona de les rondes que ens mostra una ciutat en constant transformació social, econòmica i cultural. Són captures del rostre del passat, llegat gràfic per eixamplar la memòria col·lectiva.
Manuel Cusachs
Jaume Cusachs i Simon (1912-1973)
El periodista i historiador presenta un llibre biogràfic on desgrana la vida del seu pare Jaume Cusachs i Simón, persona que va estar vinculada a Sala Cabanyes durant anys.
Joan Carles González Pujalte
L’est (Meteora)
El poeta presenta un recorregut pels països de l’Europa de l’Est que ha visitat els darrers anys, per Romania, Polònia i els Balcans.
Pep Bertran
La filla del drapaire (Caligrama)
La història d’amor amb la Bàrbara guia la ploma de l’escriptor protagonista d’aquesta novel·la sobre l’experiència amorosa, el pas del temps i l’escriptura.
Emília Illamola
Cabrils, São Paulo, Barcelona. Un amor pendent (Voliana)
Novel·la inspirada en fets reals de la vida de Jaume Almirall i Joana Borràs, els quals han compartit amb l’autora records i vivències.
Maria Blanco
Los pactos del alma
Blanco, especialista en teràpies naturals i “sanació energètica”, presenta una nova novel·la amb les ànimes com a protagonistes.