A partir de l'anàlisi simbòlica de la pel·lícula de David Fincher El club de la lucha i d'una vintena de títols més, el mataroní Pere Canal ha realitzat un seguit de reflexions sobre l'esgotament de l'actual sistema de valors, sobre la confusió i sobre una pèrdua de la masculinitat en la societat actual. Totes aquestes reflexions queden recollides al llibre Cine y sociedad del cambio de mi-lenio, que ha publicat l'editorial Ronsel.
Després de veure El club de la lucha, Canal va decidir analitzar les estructures narratives de la pel·lícula per trobar-li el sentit. Mica en mica va ampliar el seu anàlisis a d'altres films nordamericans realitzats en els anys del canvi de mileni i hi va anar trobar elements en comú. Segons Canal, a mesura que analitzava aquestes pel·lícules es va adonar que l'esperit del temps s'hi anava reflectint. Així, títols com Matrix, Mullholland Drive, Inteligencia Artificial, El show de Truman o la mateixa El club de la lucha reflecteixen, segons l'autor, un seguit de realitats com ara la nova forma de la religió, la pèrdua de la masculinitat que pateix la societat, la manifestació del patriarcat a través de la violència i la confusió de valors generalitzada, entre d'altres.
La presentació del llibre va tenir lloc el passat dia 29 a la llibreria Robafaves. L'acte, que va congregar una seixantena de persones, va comptar amb la presència de l'autor del llibre i de Jacint Fornols, director del programa Última Sessió. Durant l'acte es va obrir un debat amb el públic assitent en el que Canal va assegurar que s'havia limitat a analitzar films nordamericans (exceptuant dos pel·ícules espanyoles, Los otros y Abre los ojos) perquè als Estats Units el cinema ha començat abans a reflectir la crisi de l'actual sistema de valors, així com també va explicar que s'havia plantejat l'anàlisi dels films des del punt de vista de la filosofia i la lingüística.