Premià de Mar inaugurarà la propera primavera el primer Museu d'Estampació d'Espanya i el segon d'Europa. El projecte museístic d'aquest nou centre cultural s'ha presentat públicament avui a la Fàbrica de Gas, ubicació del futur museu. Aquest edifici compte amb mil metres quadrats hàbils per a exposició permanent i dos-cents metres quadrats per mostres temporals, els quals ja es troben en ple rendiment. Aquest espai però és insuficient per exposar les 50.000 peces del fons d'aquest museu, algunes de les quals de gran importància històrica, com el primer prototipus d'estampació amb la tècnica lionesa o el fons documental de l'España Industrial.
Segons ha explicat la directora del museu, Marta Prevosti, el centre es dividirà temàticament en quatre àrees: la història de l'estampació, la cuina dels colors, on s'explicarà l'evolució del tint; la idea i la tècnica, on s'exposaran les diferents tècniques d'estampació, i finalment, una galeria de mostres d'estampats contemporanis. Aquesta distribució no cronològica permetrà al visitant iniciar la visita des de diferents conceptes i profunditzar en la temàtica segons la seva voluntat. Una característica important d'aquest projecte museístic és el seu esperit pedagògic. Per exemple, els visitants podran veure una reproducció d'un antic taller d'estampació d'indianes, participar en un taller d'estampació o plantar plantes amb què fer tins naturals en un hort.
En la presentació del projecte, Alexandra Sánchez, historiador especialitzat en aquesta matèria, ha explicat la importància historiogràfica d'aquest museu: l'estampació va ser la base per la posterior industrialització del país, amb aquesta manufactura es va poder acumular capital, es va desenvolupar la capacitat empresarial, es va formar mà d'obra especialitzada i es va generar una sensibilitat vers la necessitat d'adoptar noves tecnologies.
A l'acte tampoc no hi ha mancat crítiques. Sánchez manifestava: el museu de Premià no podrà ser com el de Mulhouse (França) -l'únic referent que actualment existeix- perquè en aquest país durant molts anys ens ha faltat sensibilització institucional i empresarial per a conservar els nostres tresors i referents museístics.