La Coral Primavera per la Pau reestrena aquest divendres la Cantata de la Terra sense Mal, una obra escrita pel bisbe Pere Casaldàliga i musicada per Genís Mayola. Aquesta peça, que va presentar-se per primera vegada l'any 1992 en motiu del cinquè centenaridel descobriment d'Amèrica, és una visió crítica de la conquesta de l'anomenat vell continent vista des dels ulls dels propis indígenes.
Després de dotze anys, la Cantata de la Terra sense Mal torna amb algunes modificacions. Per exemple, desapareixen les parts recitades i s'incorporen nous instruments, alguns occidentals, com el violí o la flauta travessera, i d'altres d'origen llatinoamericà, com el charango o el bombo xilè. A més, en aquesta ocasió la música anirà acompanyada per la projecció d'un muntatge d'imatges del Brasil i de números de dansa realitzats per uns ballarins de Sabadell.
Segons Genís Mayola, qui dirigirà aquest concert, la recuperació d'aquesta obra pretén ser l'aportació de la Coral Primavera per la Pau al Fòrum Universal de les Cultures sense dependre de l'organització d'aquest esdeveniment. Així, l'entitat mataronina, que va negar-se a entrar a formar part d'aquesta trobada internacional, tampoc en queda al marge. Ara sembla que la gent del Fòrum hagi descobert el diàleg i la pau, quan moltes entitats fa anys que treballem per aquests conceptes i sense fer pagar a la gent, explica el músic. I afegeix: Nosaltres fa temps que teníem suspicàcies respecte el Fòrum i ara cada vegada més sembla que no anàvem mal encaminats.
I, en segon lloc, un altre motiu de la recuperació de la cantanta és la recent anunciada jubilació del bisbe Pere Casaldàliga. Sobre aquest fet Mayola lamenta que hagi estat acceptada de forma tan ràpida pel Vaticà, mentre que a altres magistrats de l'Església Catòlica de menys vàlua social s'allarga la seva renúncia.
La Cantata de la Terra sens Mal, que es podrà sentir divendres a les 10 de la nit al Foment Mataroní, centrarà la segona part de l'espectacle. A la primera part, actuarà un grup de música andina i la Coral interpretarà algunes de les seves més típiques cançons reivindicatives de pau com Prec per la Pau, Viatge a Itaca de Lluís Llach, Diguem no de Raimon o Escolta-ho al vent de Bob Dylan.
Ara per ara, no està previst que Primavera per la Pau interpreti la Cantata en altres concerts, una altra diferència respecte l'any 1992, en què la formació va viatjar amb aquesta peça per tot Catalunya, ja que en aquells moments Casaldàguila volia ser nomenat Premi Nobel de la Pau. La resta d'actuacions de la temporada estaran dedicades a les cançons de pau. Després de divendres, la coral actuarà dissabte al teatre de Sant Vicenç de Montalt, el diumenge a la residència d'avis la Gatassa i el dissabte 12 a la Parròquia de Sant Josep.