Aquest 2022 finalitza el Pla Jove x Mataró vigent i durant el primer semestre de 2023 des de l'Ajuntament es convidarà a la població jove de la capital del Maresme a participar en la cocreació d'aquest nou full de ruta amb la intensió que s'aprovi durant el segon semestre de l'any. El Pla Jove, segons destaquen des del consistori, ha de ser un instrument de planificació estratègica per avançar cap a la igualtat d'oportunitats de les persones joves, facilitant que puguin desenvolupar el seu projecte de vida de manera autònoma i lliure. Arran d'algunes propostes fetes pels i les joves participants al projecte Transicions (que va incloure una enquesta impulsada per les regidories d'Educació i Joventut i realitzada a 1.106 joves de la ciutat, de 14 a 29 anys) i fruit d'altres necessitats detectades, va néixer diversos projectes de caràcter innovador.
0830X Mataró - Laboratori d'Energia urbana
El 0830X Mataró - Laboratori d'Energia urbana, un projecte de cocreació jove entorn a les expressions culturals urbanes i la cultura del hip-hop. S'ofereixen formacions en diferents disciplines i un espai participatiu per a portar a terme activitats de cultura urbana a la ciutat. S'aposta per la convivència i les relacions interculturals, tot fomentant la implicació activa del col•lectiu juvenil en la vida pública de Mataró.
E-Sports
E-Sports és un nou projecte que s'està construint i que està orientat a oferir un espai municipal amb l'equipament necessari per a la pràctica dels esports electrònics, competicions de videojocs multijugador de diferents gèneres. En el marc del projecte es treballaran aspectes com poden ser la seguretat, el benestar, el treball en equip, el respecte, la diversitat, entre altres.
Arrelem
Durant l'any 2021 també es va posar en marxa el projecte Arrelem, una formació professionalitzadora destinada a joves que es troben en situació de vulnerabilitat i alt risc d'exclusió social. El projecte preveu una actuació integral i transversal. Es busca millorar l'ocupabilitat de persones joves en situació de vulnerabilitat social i contribuir a la seva inclusió social i inserció laboral.
Escolta Jove
En breu també es posarà en marxa el projecte Escolta Jove, un nou programa d’acompanyament i suport en el benestar emocional de les persones joves de la ciutat des d’una perspectiva comunitària i assessorament sobre salut mental.
Xarxa d'espais Joves
Altres projectes innovadors són els que s'impulsen des de la Xarxa d’Espais Joves, els quals ofereixen una programació trimestral d’activitats gratuïtes que respon als interessos del col•lectiu juvenil i a les necessitats detectades. La programació inclou accions formatives i informatives, activitats de caire lúdic, esportiu o cultural. Alguns dels projectes de la xarxa destacats són el SororiArt i l’Espai Diversxs. També cal destacar la feina que es fa des de l'Oficina Jove del Maresme-Sidral, la qual ofereix informació, orientació i recursos sobre diversos àmbits d’interès juvenil, així com assessorament especialitzat. S'està treballant a nivell comarcal per impulsar campanyes conjuntes amb la resta d'ajuntaments del Maresme.
Fòrum de Joves
D'altra banda, cal destacar el Fòrum de Joves, una iniciativa que sorgeix dels instituts de la ciutat i que, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Mataró, vol iniciar un camí a través del qual els joves de la ciutat puguin fer sentir la seva veu de manera participativa, social i democràtica.
Orientació educativa
També cal fer esment a la Fira Mataró Orienta, una iniciativa vinculada a l’àmbit de l’orientació acadèmica i professional adreçada a l’alumnat que afronta el procés de transició de l’educació obligatòria a la postobligatòria. La Fira facilita l’exploració d’itineraris, oferta acadèmica i món laboral del territori i aporta elements de reflexió i acompanyament en el procés de presa presa de decisions. Recentment el servei d'Educació va posar en marxa l'Oficina d’Orientació Educativa, un servei d'acompanyament personalitzat dirigit a tota la ciutadania i, en especial, a totes les persones joves d'entre 16 i 24 anys que necessitin assessorament per concretar el seu projecte de desenvolupament acadèmic. L'objectiu de l'oficina és orientar i/o acompanyar els i les joves en aquesta transició en la vida de les persones.
El Consell de la Formació Professional de Mataró és un òrgan consultiu i de participació que es constitueix com a plataforma de treball dels diferents agents educatius, socials i econòmics que operen a l’entorn local. La idea és tenir en compte els resultats del projecte Transicions per a repensar el seu funcionament i ampliar la veu dels i les joves en el sí del Consell. També se seguirà treballant per a millorar la comunicació amb els i les joves a través de les xarxes socials i buscant nous canals de comunicació i participació.