El nou secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va dir ahir a la llibreria Robafaves de Mataró que l'ambient creat contra Catalunya en els centres polítics de Madrid ha arribat a nivells insospitats, que es van fer especialment visibles durant els anys de majoria absoluta del Partit Popular: "Hi ha racisme contra Catalunya", va dir Puigcercós, que va assegurar que aquest racisme ha revifat arran de la negociació dels pressupostos de l'estat. "Es torna a parlar del chantaje catalán".
Segons el diputat, els catalans són vistos a Madrid com a nous jueus. "L'antisemitisme atàvic del nacionalisme castellà-espanyol s'ha convertit en anticatalanisme", va reblar, anunciant alhora que aquest seria l'eix de la seva intervenció el proper mes d'octubre en el debat sobre l'estat de la nació. Puigcercós va assegurar, satisfet, que el canvi de govern havia impedit que el PP completés el seu projecte polític per acabar de controlar tots els estaments de poder: "Els han faltat quatre anys", va comentar.
El diputat dels republicans a Madrid, que era a la capital del Maresme per presentar el llibre Les aventures del diputat K d'Oriol Malló, va identificar la mà negra que els catalans sovint diuen veure a Madrid; els alts funcionaris de l'estat: "Quan demanes una cosa et diuen 'no se puede'. Són els que manen de veritat, amb càrrecs passant de pares a fills", venint a dir que els polítics van i venen però aquests alts funcionaris es queden. Per Puigcercós, els catalans són uns aficionats, en l'art del poder. Precisament, el líder d'ERC va dir que creu fermament que els catalans s'han de desacomplexar davant Madrid: "Tenim molta por del que representa Madrid, però hem de parlar-hi clar i superar aquest complex", va afirmar amb contundència.
Segons Puigcercós, des de la pujada al poder del PSOE el 14-M, el clima s'ha calmat i l'ambient és un altre: "Fins ara hi havia un clima asfixiant, on l'insult és absolutament normal. La dreta no és lleial, practica un pressing molt bèstia", va assegurar. Respecte al PSOE, el nou líder dels republicans va assegurar que el Govern Central té un túnel subterrani de contacte amb el govern basc que possibilitarà encaixar el Pla Ibarretxe dins l'estat i acabar alhora amb la violència d'ETA: "Tot indica que tenen un pla establert i que estan arribant a un acord", va dir.
Respecte al llibre, de l'editorial La Campana, Puigcercós va explicar que parla de la vida i misèries d'un diputat independentista a Madrid. "No hem de tenir por de Madrid, ens hem de treure aquest complex i parlar clar", va dir sintetitzant-ne el contingut. El secretari general d'ERC va dictar també una màxima -"els catalans no som millors ni pitjors, però si més atemperats" i va asegurar que a Madrid, contra el tòpic, si que ens entenen -"ens van clissar des de primer dia"-. L'acte, que no va comptar amb la presència de l'autor del llibre Oriol Malló, el va presentar el líder municipal d'ERC, Toni Civit.
Un reguitzell d'anècdotes
El secretari general d'ERC va destapar-se com un autèntic showman i va fer les delícies de les més de setanta persones que es van congregar a la cita amb un reguitzell d'anècdotes sobre el seu pas per la capital de l'estat, que és del que parla el llibre. En relació als diputats catalans, per exemple, Puigcercós va assegurar que són els propis diputats catalans avesats a la cultura política madrilenya els que se li han acostat per reclamar-li moderació: "Quan parles clar, amb un discurs clarament independentista, et venen i et diuen que això no ho diguis, que aquí no es fa", va relatar. L'actual diputat va aprofitar per carregar contra la seva antecessora, Pilar Rahola, assegurant que va deixar "molt mal ambient" entre els membres del Congrés.
El nou secretari general d'ERC, va recordar també, la primera roda de premsa que va oferir a Madrid, on les dues primeres preguntes van ser si ERC és un partit racista i si dóna suport al terrorisme: "Els vaig dir que allò eren estupideses i que no pensava respondre. Es van quedar parats", va explicar. En aquest sentit, el dirigent republicà va comentar el trauma que suposa l'ús del català en públic a la capital madrilenya: "Es pensen que quan parlem en català som més radicals i que en castellà fem un discurs més suau. Un dia els vaig dir que nosaltres fèiem exactament el revés, perquè a Catalunya aspirem a governar algun dia i a Espanya no", va dir provocant les rialles del públic.
Potser el comentari que més rialles va provocar va ser quan el dirigent republicà va recordar un viatge a Mèxic que va efectuar junt amb representants de tots els altres partits i va aprofitar per explicar la realitat catalana als mexicans. Segons Puigcercós, el llavors portaveu parlamentari del PP, Luís de Grande, el va inquirir diverses vegades perquè deixés de parlar: "No vayamos a mostrar nuestras diferencias en público", li va dir.