Deia el fotògraf Quim Puig, encarregat de l’exposició de Santes que es pot veure fins el 29 de juliol a l’Ateneu, que hi ha una franja d’edat entre la joventut esbojarrada i els que ja tenen fills en la que el més important de Santes és la barra del bar. Les barres, en plural. Llocs on es pot veure des de la barrera tot el que succeeix durant la Festa Major mataronina i un bon punt de trobada per veure gent que només es veu durant Les Santes. D’any a any, com si estiguessin amagats els altres 360 i pico dies entre mig. Això sense oblidar clar els que realment van a la barra de torn per recarregar energies i tornar al pol d’atracció de torn. Ja sigui la ruixada, el desvetllament, el correfoc,el festival comercial alternatiu de torn o el ball al Parc Central. Uns, els que viuen en una franja d’edat confosa, i els altres, els santeros de pura raça, passen per les barres.
Enguany el concurs públic de les barres de Santes torna a estar en mans de Mamita Valdés, els mateixos encarregats de la concessió l’any passat. Estaran presents en una gran quantitat d’actes com Gospel, les havaneres, els 40 principals, el Sarau, Sardanes, els requisits de Festa Major, el concert de Santes o l’Espetec final entre d’altres. L’objectiu serà el de donar un servei similar al de l’any passat amb algunes novetats. Si al 2013 la cervesa exclusiva que tenien era Moritz, enguany serà Heineken: “La resta de barres no podran vendre aquesta marca, ja que només estarà a les barres oficials”. Raquel Menéndez explica que el funcionament d’aquestes barres serà similar al que ja s’ha vist anteriorment, ja que “hi haurà guixetes on comprar els tiquets i les barres només estaran per servir”. “Això dóna molta agilitat en la relació amb els clients, ja que saben on s’han de dirigir per a qualsevol problema i on per recollir la seva comanda”, afegeix.
L’oferta estarà molt centrada en la cervesa, tot i que també hi haurà refrescos i altres combinats a banda “d’entrepans freds i patates fregides que estan fets al moment, davant del client, res de producte prefabricat o reescalfat”. Menéndez també recalca que aquest cop no es retornarà el got com es feia l’any passat (i ells retornaven el seu cost, que era d’un euro), ja que la iniciativa del got solidari està pensada per una bona causa, tot i que naturalment es podrà reomplir les vegades que el client vulgui.
Un dels problemes que es troben aquestes i altres barres per Santes és la venda ambulant. “Ens fa molt de mal perquè encara que tenim preus populars, nosaltres no podem vendre una cervesa a un euro”, expliquen des de Mamita Valdés, que creuen que és una problemàtica de difícil solució: “Només es pot arreglar amb més dispositiu policial i sabem que directament en dates com aquestes no donen l’abast”.
Altres gestions de barres
Mamita Valdés no és l’únic encarregat de gestionar algunes de les barres de Santes. En actes com el Dissantes és la pròpia Fundació Maresme la que es va encarregar de gestionar la barra, tal i com va passar en l’excel·lent jornada castellera on els propis Capgrossos van ser els que van portar-la a terme. En el cas de la Nit Boja, hi haurà dues gestions diferents per a la Ruixada, en mans de la Fundació Maresme, i per a la Plaça Santa Anna. En aquest cas són dos establiments de la plaça com el Clàssic Coffee i el Daunis els que s’encarregaran de la beguda.