El documental ‘El plat o la vida’ de Claraboia Produccions

V. B.

Quatre casos d’èxit a Verkami

L'anuari Media.Cat, el nou disc de Joan Colomo, el llibre de Víctor Pàmies o el documental 'El Plat o la vida' mostren el triomf d'aquesta fórmula

L’anuari Media.Cat, del Grup de Periodistes Ramon Barnils
Aquest projecte periodístic és un dels casos d’èxit més fulgurants de Verkami. Els seus promotors van recaptar els 3200 euros que necessitaven per assegurar la viabilitat de la iniciativa en menys de 24 hores. L’anuari es presenta com un informe especial que recull dotze reportatges de dotze temes de gran importància succeïts el 2010 arreu dels Països Catalans i que cap gran mitjà va recollir en profunditat. “Verkami ens oferia una oportunitat bonissima per aconseguir els diners de forma ràpida, eficaç i sense intermediaris”, explica Sergi Picazo, un dels periodistes involucrats en el projecte. La gran resposta per part dels mecenes els va sorprendre molt positivament. “Diuen que el periodisme no interessa, que projectes com el nostre són una utopia, però aquest suport financer en un moment de crisi i atur ens dóna moltes forces per continuar endavant i ens demostra que la gent necessita i reclama que s’informi d’aquells temes que els grans mitjans no cobreixen”, assegura el periodista.

El disc ‘Producto interior bruto, vol. 2’ de Joan Colomo
Joan Colomo és un músic molt consolidat dins l’escena del pop independent estatal, membre de grups com Unfinished Sympathy o La Célula Durmiente i amb una carrera en solitari en expansió. Va decidir recórrer a Verkami per finançar la gravació del seu nou disc, Producto Interior Bruto, vol. 2. “Ho vam fer sense expectatives, perquè mai saps si la gent estarà disposada a “comprar” un disc per avançat, sense haver-lo escoltat, però ens vam endur una sorpresa ben grata”, explica. Colomo va aconseguir 6.800 euros de mecenes d’arreu del país. “El micro-mecenatge és una revolució”, assegura el cantant. Fa anys, la indústria musical recuperava sense problemes els costos d’enregistrament gràcies a la venda de discos, però aquestes últimes han caigut en picat. Els músics necessiten ara noves vies de finançament per gravar discos, i el crowdfunding ha demostrat ser una eina efectiva.

El documental ‘El plat o la vida’ de Claraboia Produccions
“La filosofia del projecte és col·laborativa, per això pensàvem que la manera més coherent de finançar-lo era a través del crowdfunding” explica Esteban Seras de la productora mataronina Claraboia, responsable del documental ‘El Plat o la Vida’, un anàlisi sobre la manera com s’alimenta la gent en l’actualitat i els interessos empresarials que hi ha al darrere. Claraboia va aconseguir 2270 euros, que ha destinat a tasques de post-producció, bandes sonores i accions de difusió. “Els canals tradicionals de finançament, sobretot a nivell audiovisual, estan tancats, s’ha tallat l’aixeta de les subvencions i les ajudes públiques, així que calen alternatives com aquesta”, assegura Seras.

El llibre ‘Amb cara i ulls’ de Victor Pàmies
El diccionari de refranys ‘Amb cara i ulls’, de Víctor Pàmies, es va presentar l’any passat com “el primer llibre català editat gràcies al crowdfunding”. Va ser un dels primers projectes que es van impulsar des de Verkami, ja que els responsables de l’empresa mataronina coneixien aquest gran expert en paremiologia catalana i van considerar que el seu nou llibre podia funcionar. I així va ser. Pàmies explica que amb Verkami  “s'ha obert una nova via més democràtica i justa d'aconseguir finançament per a projectes creatius, perquè et permeten mantenir els drets de la teva obra i gestionar-los de la manera que et sigui més satisfactòria”, Segons ell, el micro-mecenatge “És una alternativa real al mecenatge cultural actual, perquè és lliure, oberta i molt més democràtica. Qui decideix què rep finançament no són unes bases de convocatòria o un jurat més o menys transparent, sinó el fet que la gent hi confiï i hi posi diners”.

Etiquetes: