Gabriel Miralles dirigint la Coral la Nota. Foto: Joan G. Jané

Redacció

Gabriel Miralles, nou director de la Missa de les Santes

Miralles, conegut a Mataró com a director de la coral La Nota, s’estrena amb la peça entrant a la nova terna

Després de dos anys de Clàudia Dubé i encara dins la celebració dels 175 anys de la peça, la Missa de les Santes estrenarà aquest 2024 nova direcció sota la batuta del mestre Gabriel Miralles Güell. Miralles ha rebut l’encàrrec de la Comissió Gestora de la Missa presidida pel rector de Santa Maria, Mossèn Jaime Moyà. 

Miralles és prou conegut a Mataró, ja que és el director de la Coral La Nota des  del 2011. Compta amb més de 30 anys d’experiència en el món coral. Ha dirigit  la Coral universitària d’Enginyeria La Salle, el Cor Bach, de l'Associació Bach,  de Sant Miquel dels Sants i la Coral Canticela, de la Sagrada Família de  Barcelona. A més de La Nota, actualment, dirigeix el Cor Cantus Firmus, de  Centelles, que ell mateix va fundar l’any 2007, la Coral Cervià de Torelló i la coral  Castellterçol, de Castellterçol. 

La Corfal La Nota, dirigida per Miralles


Entre les seves activitats corals, cal destacar les gires realitzades a Argentina i  a França, amb la Coral Canticela i amb la Coral d'Enginyeria La Salle.  

  • Ha estat director invitat com a especialista en música catalana en el Festival de  Música Coral de Santa Fe, a Argentina. També ha estat promotor de diferents  tallers musicals participats entre els quals cal destacar els d'estudi i interpretació  de la Missa Criolla, d'Ariel Ramírez, la Passió segons Sant Joan, de J. S. Bach i  el Rèquiem, de W. A. Mozart.. 
  • La seva formació musical contempla també el piano, l’orgue i l’harmònium, en el  Conservatori Municipal de Música de Barcelona i en l’Acadèmia Ars Nova,  dirigida per Maria Canals. Ha estudiat direcció coral amb els mestres Manuel  Cabero i Pièrre Cao. 

La Missa, la peça més singular del calendari

La Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch i Puig (1827-1883) es va estrenar  el 1848 i és una joia musical única, que compta amb una menció especial en la  catalogació de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, segons  decret de la Generalitat de Catalunya l’any 2010. Una de les seves singularitats és que el cor de la Missa de les Santes ha estat  des de sempre format pel poble. Fins al 1936, el cor era exclusivament masculí.  Després de la Guerra Civil, va passar a ser mixt. El 1971, l’artista Jordi Arenas i  Clavell va rebre l’encàrrec del rector de Santa Maria, mossèn Francesc Pou i  Ginesta, de dirigir i d’actualitzar la Missa. Des de llavors, set directors més han  format part de l’equip de directors al qual s’incorpora aquest any el mestre  Gabriel Miralles.

Un assaig de la Missa. Foto: Toñi Angulo