La Missa de les Santes d’aquest 2023 serà especial. Distingida, patrimonial i concelebrada ho és sempre, la Missa, que passa per ser una relíquia religiosa-singular de gran valor, patrimoni i element distintiu de Les Santes, la Festa Major de Mataró.. Però aquest any a més serà especial perquè se’n celebra el 175è aniversari. No és una efemèride de xifra més o menys rodona i prou. La celebració arriba en un moment on els vents de canvi s’imposen, a Santa Maria i al voltant de la Missa i per això fins i tot se’n va convocar una presentació. Perquè tota la preparació s’avança, enguany.
Parlar de la Missa de les Santes a inicis de març i amb la gent anant amb abric i bufanda és força curiós. A la Capella de les Santes de Santa Maria van comparèixer l’arxipreste Àlex Marzo que administra Santa Maria, el director del Museu Arxiu Nico Guanyabens i la directora Clàudia Dubé. L’objectiu, fer avinent que la Missa és com si ja anés. Dijous 9 hi ha una primera reunió amb cantaires. I enguany s’assajarà més i s’espera que millor. Pel 175è aniversari i per compensar les presses de l’any passat, també.
Obrir al màxim la participació
Clàudia Dubé entoma per segon any la direcció de la Missa de Glòria de Mossèn Blanch i ho fa amb l’aprenentatge de l’any passat ben present. “L’any passat em vaig sentir molt acollida però per un segon any tenia clar els canvis que havíem de fer a l’hora de preparar la Missa. Ho hem de fer més tranquil·lament, amb més cura i delicadesa. Es tracta de poder tenir temps de treballar, d’aturar-nos, de que tots coneguem i ens estimem més la Missa, gaudint-la”, va explicar Dubé.
Per la directora “el cor popular és el gran tret característic de la Missa i és per això que animem a tothom qui l’ha cantada i a gent que no l’hagi cantat mai, que comença amb una coral o que senti la curiositat, que s’animi, que vingui sigui quina sigui la seva experiència”. La màxima participació en la Missa és un dels objectius d’aquest 17è aniversari. “Volem treballar amb professionalitat amb un cor popular, és la gràcia”, resumeix amb un somriure Dubé.
La directora comença ja els assajos però ho fa separant homes i dones en una primera fase, per treballar bé amb cada corda. A més, amb la complicitat del Museu Arxiu i del també director Lluís Carner s’està “posant ordre a les partitures per resoldre algunes divergències”.
Els actes del 175è aniversari
Tot i que òbviament la preparació de la Missa -dels assajos a tot el relacionat amb el culte o la pròpia organització de l’Ofici del 27 de juliol- és la columna vertebral de la commemoració del 175è aniversari, des de l’ecosistema Santa Maria es treballa també en més actes. “Volem aprofitar l’aniversari per fer que la Missa estigui encara més incorporada en la quotidianetat de Mataró i sigui més coneguda i apreciada per tots els mataronins”, va dir el director del Museu Arxiu Nico Guanyabens. Tot està en procés i res és definitiu ni té data però va avançar que es treballa en un programa d’actes que vagi des d’una exposició a un llibre sobre la història de la Missa, l’elaboració de material didàctic o un cicle de conferències.
Adéu administració, hola Comissió
El nou impuls a la Missa, ja no tant per la celebració d’aquest aniversari sinó també per projectar-la cap al futur passa també per un canvi en la seva organització. De l’antiga Administració de les Santes que, segons va explicar Àlex Marzo “ha fet una passa al costat” i tal i com va impulsar Jordi Illa (el rector de la parròquia traspassat recentment) es passa a una Comissió Gestora participada amb diferents comissions. Un grup de persones que tenen un encàrrec bianual, aquest 2023 i 2024, per a la commemoració i per sentar les bases de la Missa de les Santes del futur. Una Comissió amb representants de l’antiga Administració, el propi Museu Arxiu, musicòlegs, cantaires, professionals, historiadors o membres de l’associació de devots de les Santes que agafa les regnes i, en paral·lel a la preparació estrictament musical que comença a caminar ara, ja va fent camí. Des d’inicis de març i fins al Kyrie d’aquest any que serà com quan als aniversaris es bufen les espelmes del pastís.