El ritual del Nadal té uns mateixos elements cada any de la mateixa manera que a l’escudella s’hi posen els ingredients que toquen, cada any igual. Això vol dir que tothom els té ben presents però també pot tenir una repercussió menys benevolent: podem arribar a no posar-los prou en valor. Com que hi són sempre, quasi que no els hi parem atenció. El pessebre és un bon exemple d’això a cada casa on es fa i el pessebrisme -entès com l’afició i sobretot l’organització al voltant de la tradició- també. A Mataró hi tenim un dels moviments pessebristes més potents del país i aquesta afirmació, indiscutible, és possiblement poc coneguda i reconeguda.El propòsit d’aquest reportatge és contribuir des de Capgròs a esmenar en part aquesta plana: posem el focus en la molta feina i molt ben feta de l’Associació de Pessebristes de Mataró i, així, aportem una perspectiva de transcendència nova a l’hora de fer i veure pessebres.
El pessebrisme és una tradició cultural i artística profundament arrelada, que va més enllà de la simple recreació de l’escena del naixement de Jesús. Es tracta d’un moviment integrat per persones i entitats que dediquen temps i esforços a preservar i difondre aquest art, que combina història, devoció i creativitat. Els pessebristes no només creen escenes, sinó que cuiden fins al més mínim detall, des de la configuració dels paisatges fins a l’elaboració de figures, sovint esculpides o pintades a mà. Cada pessebre és una obra única que transmet emocions i simbolismes.
El pessebrisme també té una dimensió comunitària, ja que sovint es converteix en un punt de trobada i col·laboració entre artistes, voluntaris i famílies que participen en la creació dels pessebres. Les entitats pessebristes solen organitzar concursos, mostres i fires que posen en valor el treball dels artesans i promouen l’intercanvi cultural entre pobles i ciutats. Així, el pessebre esdevé una expressió viva de la identitat col·lectiva, un espai de creativitat i espiritualitat que transcendeix generacions, mantenint viu un dels símbols més estimats del Nadal.
Mataró és ciutat pessebrista
L’Associació de Pessebristes de Mataró és una entitat que viu literalment tot l’any per a la finestra de la tradició que s’obre a inicis de desembre -per Santa Llúcia seria el més consuetudinari- i es tanca per la Candela. “Després de Setmana Santa ja comencem a pensar i treballar en els pessebres”, expliquen els seus responsables que les setmanes d’octubre i novembre fan hores extres per tenir tota la feinada enllestida. Al seu local del carrer d’Alarcón amb Prat de la Riba, l’antic parvulari del Menéndez y Pelayo, els pessebristes locals acumulen jornades de feina perquè quan comenci la campanya de Nadal tota la ciutat i també en aquells encàrrecs de fora que els arriben -de Cabrera de Mar a Campdevànol, entre d’altres- tinguin el seu pessebre o diorama a punt.
La de Mataró és una de les entitats importants del pessebrisme català. Per nombre de socis, per activitat i per projecció. Van arribar a aquest local cedit per l’Ajuntament després d’estar primer als baixos parroquials de Santa Maria i després a la Presó. I s’han anat reinventant per tal que l’afició al pessebre perduri com ho ha fet històricament entre generacions. Amb cura i transmissió de coneixements.
Aquestes setmanes, doncs, el local és un formiguer. Amb la seva bata i les seves eines, entre tots es va fent tot. Han estat enfeinats de mena preparant una de les novetats d’enguany: les figures de gall amb les que obsequiaran els que completin la visita a tota la Ruta dels Pessebres. El gall és, doncs, la figura de l’any i també és protagonista de la imatge i el cartell de tota l’exposició de pessebres. Un cartell obra de l’estido c43crea de Rafel Codina, col·laborador de l’entitat. No només han estat fent galls. Alhora treballen amb els diorames de la pròpia exposició o en el pessebre monumental que lluirà com també és tradició al vestíbul de l’Ajuntament. Es treballa amb fusta, amb porex, amb pintura i sobretot amb bona entesa i humor. Assistir a una jornada de feina de tots aquests entusiastes és convèncer-se d’allò que el treball en equip permet multiplicar.
Darrere de cada pessebre hi ha mesos de feina, que inclouen la planificació, la selecció de materials i l’elaboració d’elements que recreïn un ambient viu i autèntic. Sovint, els pessebristes treballen amb tècniques artesanals com la talla en fusta, poliestirè, guix, el modelatge de fang, la pintura i fins i tot l’ús de materials reciclats. A més, la il·luminació i els efectes especials, com el moviment mecànic d’algunes figures o la representació de fenòmens naturals, s’integren per donar vida a aquestes representacions. Aquesta dedicació també es veu en la transmissió del saber, amb associacions que organitzen tallers i exposicions per mantenir viva aquesta tradició entre les noves generacions.
Una col·lecció que és un tresor
Amb més de 300 socis actius, l’associació també vol posar en valor la seva col·lecció de més de 4.000 figures, algunes d’elles fetes a mà per artesans i d’un valor incalculable. El pessebrisme artesà, una disciplina en vies d’extinció, amb escoles, estils i noms propis que haurien de ser molt més coneguts, lamenten. La part de la col·lecció de figures no és pública, però és la joia de la corona de l’entitat.
La nova Ruta de pessebres
Amb la proximitat del Nadal, l’Associació de Pessebristes de Mataró intensifica la seva activitat per oferir a la ciutat una experiència única que combina tradició, art i cultura popular. Fundada el 1926, aquesta entitat històrica manté viva una tradició que no només reuneix famílies, sinó que també impulsa valors com la creativitat i el treball manual. Aquest Nadal, amb projectes com la “Ruta del Pessebre” i la producció de diorames temàtics, pretenen tornar a omplir Mataró de l’esperit del pessebre.
Un dels plats forts d’aquest any serà la Ruta del Pessebre, una iniciativa que connecta diversos espais de la ciutat, com l’església de Santa Anna, l’UEC, la Fundació Iluro i el Centre social Ors, on es podran veure des de diorames tradicionals fins a propostes innovadores, com un pessebre interactiu. L’objectiu és recuperar l’afluència de visitants que tenien anys enrere, especialment quan exposaven a l’edifici de la Presó al carrer Sant Josep, on arribaven fins a 10.000 persones. “Aquí al local actual perdem els passavolants, i volem que la gent torni a viure l’experiència completa”, explica un dels membres de l’associació. Fer la Ruta serà, doncs, sortir de Santa Anna on hi haurà la Fira i enllaçar els locals on s’exposaran pessebres fins arribar al local propi. Seran desenes de pessebres. Tots han d’estar a punt. Tots comporten feina i els pessebristes no perden l’humor per a fer-ho possible.
La preparació dels pessebres comença mesos abans. Des de maig fins a novembre, els voluntaris treballen en la construcció de diorames amb tècniques tradicionals i modernes. Aquest any, un dels punts àlgids serà el pessebre monumental, tot un retorn que feia anys que no es veia, que es podrà veure al local del carrer d’Alarcón i incorporarà elements audiovisuals per captivar els espectadors en només cinc minuts d’espectacle.
Cultivant el futur amb les noves generacions
Els pessebristes de Mataró treballen amb una clara mirada al futur, transmetent la tradició a les noves generacions a través d’iniciatives com les visites escolars i l’Escola de Pessebristes. Al llarg del desembre, centenars d’escolars de la ciutat visiten l’exposició de pessebres de manera gratuïta. Tant escoles religioses com laiques troben en aquesta activitat una oportunitat única per conèixer una de les manifestacions culturals més arrelades a la nostra terra. A més d’admirar els diorames, els infants descobreixen valors com la creativitat, l’artesania i el treball en equip, clau en la creació de cada pessebre.
L’Escola de Pessebristes és un espai formatiu que reuneix entre 8 i 10 alumnes de maig a novembre, amb sessions dos dies per setmana. Aquí aprenen tècniques variades, com la pintura, la construcció, la il·luminació i la perspectiva. Els alumnes planifiquen cada projecte pas a pas, des del cartró inicial fins al diorama acabat, aprenent habilitats pràctiques que van més enllà del pessebre, com l’organització i la paciència. Un dels alumnes més prometedors és un jove de només 12 anys, que destaca per la seva passió i habilitat, convertint-se en un exemple viu que el pessebrisme té futur. És la llavor d’una nova generació que manté viva aquesta expressió cultural.
A més, els pessebristes recorden que treballar un pessebre no és només art, sinó una activitat familiar que uneix grans i petits. És un art que requereix temps i dedicació, però el resultat té un valor incalculable”, afirma orgullós un pessebrista veterà.
El Concurs de Pessebres
Deu haver-hi ben pocs certàmens mataronins que puguin dir que van per l’edició 96. El Concurs Públic Local de Pessebres ho pot dir i segueix plantejant el mateix ‘joc’ que el primer dia. Convida els que fan el pessebre a casa a participar-hi, un jurat visita les cases i dona premis als guanyadors. Expliquen que la participació és molt diversa i abraça des de pessebres ben simples i infantils a d’altres molt més plantejats. Tots els participants del concurs tenen premi assegurat.
Quan visiten les cases que participen en el concurs de pessebres, els nens responen amb il·lusió a les preguntes, mostrant orgullosos el seu treball: la molsa neta, les muntanyes ben fetes i la perspectiva ben resolta. Aquest entusiasme és el motor que assegura que el pessebrisme segueixi sent una tradició viva i arrelada a Mataró i arreu.
Els Pessebristes de Mataró conviden a tothom a gaudir d’aquest Nadal, visitant les exposicions i pessebres que han preparat i animen als mataronins i mataronines a formar part de l’Associació participant de les activitats que fan tot l’any: cursets de pessebrisme, tècniques i preparar les exposicions que podrem veure el Nadal del 2025.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta