Just quan acabin els Focs de Les Santes, el proper 27 de juliol, Mataró veurà néixer un nou acte de la seva Festa Major: La Petardada. És una de les principals novetats de la programació d’aquest 2024 i una aposta que vol tenir vocació de continuïtat i que complimenta el desig del moviment feminista i LGTBIQ+ local de tenir la seva pròpia festa (oberta a tothom, és clar) dins els actes de Les Santes.
La Petardada és l’únic acte previst a baix a mar just després dels Focs, que són l’esdeveniment més popular de totes Les Santes. Aquest any la diada de Les Santes, el 27 de juliol, cau en dissabte o sigui que és presumible que a baix a mar hi hagi milers i milers de persones. Tan sols els que optin per alguns dels Focs secundaris que es disparen no estaran a lloc per a gaudir de La Petardada.
- Consulta la programació de Les Santes aquí.
Què serà La Petardada?
“Després dels petards, vindran les petardes”, va descriure Heidi Pérez, la regidora de Cultura i d’Igualtat, Gènere, Feminismes i LGTBI+ de l’Ajuntament de Mataró. L’objectiu de La Petardada és “fer una ciutat més diversa i inclusiva, pintar de ‘brilli brilli’ la ciutat i tenir una nit segura pel col·lectiu i el moviment feminista en el marc de Les Santes”, va dir Pérez. La proposta l’havia abanderat l’entitat Mataró LGTBI+ i es complementarà amb una campanya específica per a totes Les Santes, perquè siguin lliures de sexisme i LGTBIfòbia.
- La Petardada comptarà amb una doble actuació, la de Rocío Sáiz i la del col·lectiu de DJs i animadors Allioli Olé, coneguts ja a Mataró per quan han actuat en la ‘Festa de tots els colors’ organitzada pel moviment feminista local.
Rocío Saiz és cantant, actriu, presentadora, activista i molt llluitadora i fa una música electro-pop amb lletres reivindicatives i transgressores. La Festa Allioli Olé és tot un esdeveniment que s’ha de veure, una col·lecció de xous musicals divertits i arrauxats que reivindica els valors de la comunitat LGBTI+ i de la cultura catalana.
Fan molta festa i sempre amb un toc drag, combinant aquesta estètica amb elements simbòlics del folklore català: porrons, barretines o pa amb tomàquet. Tot al servei d’una farra de bon rotllo i sense etiquetes.