(Director del centre Can Xalant)
Ho veig amb una certa prudència. Primer de tot caldria saber quina col•lecció té exactament el senyor Bassat, si està realitzada amb criteris professionals. A més, l’Ajuntament hauria de contractar un bon estudi de viabilitat a una empresa aliena, per comprovar si el projecte té sentit i pot encaixar a la ciutat i el territori. Actualment a Catalunya hi ha molts espais expositius, es podria entrar en massa competència. Però si la resposta a les dues qüestions fos positiva, seria un projecte molt interessant per a la ciutat. El model de fundació privada acostuma a funcionar, depenent sempre que la col•lecció sigui bona. Un bon exemple és la Fundació Suñol de Barcelona (que s’ha inaugurat enguany i pertany a l’empresari Josep Suñol).
(Musicòleg)
“La proposta de rebre un museu d’art contemporani sempre és positiva, primer pel que representa per a la ciutat com a enriquiment cultural, i també pel paper de focus dinamitzador. Després caldrà saber més exactament la composició del fons, i fer un estudi de la seva viabilitat. Un museu no és només un emplaçament físic –que en un teixit urbà atapeït, ja és prou complexe–, sinó que implica considerar el projecte museístic de forma global, integrat entre la resta d’equipaments culturals. Seria bo que es poguessin donar totes les sinèrgies per aportar un nou punt d’atracció cultural, i trobar la manera d’integrar-lo amb la creació contemporània de la ciutat.”
(Unió de Botiguers)
Aquesta és una oportunitat per Mataró. No ens hauriem de permetre que s'esfumés com tantes d'altres en un recent passat. Son tantes les raons que se m'acudeixen que només en citaré dues: Mataró en el mapa del mon, primera i creació de nou i inequívoc patrimoni per a la ciutat, segona.
(periodista)
“Al meu entendre, es tracta d’una gran oportunitat per la ciutat ja que li donaria projecció portes enfora, una projecció exterior que ens falta i que és indispensable per als nous temps postindustrials que ens toquen viure. I no seria només una aposta per la divulgació d’art contemporani de qualitat -la col·lecció Bassat és excel·lent-, sinó que revitalitzaria al seu voltant el món de l’art local. Un centre d’aquests reverteix, amb tota seguretat, en la ciutat que l’allotja. Ara bé, com totes aquestes propostes, la pressa és mala consellera i s’ha d’actuar amb prudència, és a dir, s’ha d’estudiar bé el projecte, el finançament, la gestió, el manteniment -que pot ser més car que la construcció en si mateixa- i la titularitat. Una oportunitat, que si es pot, no s’ha de deixar perdre.”
(President de la FAVM)
"Crec que podria ser una molt bona oportunitat per a la nostra ciutat si està al nostre abast econòmic la despesa que, suposo, ha de comportar la construcció i manteniment d’un equipament com aquest. Cal ser prudents i esperar a conèixer els pros i contres que pot representar l’acceptació d’aquesta oferta. De tota manera, cal recordar que Mataró ja té dèficits importants d’equipaments de tot tipus (escolars, per a la gent gran, culturals, etc.) que es podrien veure endarrerits. Repeteixo, cal ser prudents".