Vives (esquerra) i Fernàndez, durant la presentació

V. B.

Recintes emblemàtics i 30 anys d’història per contrarestar grans retallades

La Setmana de Música Antiga, que té lloc entre el 4 i el 19 de novembre, veu disminuït el pressupost en un 46% però aconsegueix mantenir la qualitat

La Setmana de Música Antiga ha necessitat recórrer més que mai al prestigi que ha acumulat durant els seus 30 anys d’història i als recintes únics i especials on se celebren els seus concerts, per poder consolidar una nova edició afectada greument per les retallades. El certamen, que se celebra entre el 4 i el 19 de novembre, ha vist el seu pressupost disminuït en un 46%, mentre que el catxet dels artistes es redueix a un terç respecte a l’any passat. Malgrat tot, el promotor de la Setmana, Joan Vives, defensa que aquesta XXIX edició està formada per “propostes de gran atractiu”. Com és possible, davant una pèrdua de recursos tan considerable? Vives ho resumeix així. “Hem de dir als músics: mira, cobraràs un 66% menys, però a canvi podràs tocar a la Capella dels Dolors”. Comptar amb un espai tan emblemàtic i amb una sonoritat tan perfecta com aquest recinte barroc és, bàsicament, el que permet seguir portant músics de qualitat al festival.

Can Palauet ha acollit aquest dimecres la presentació de la Setmana de Música Antiga, amb Vives acompanyat del nou regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez. L’edició d’enguany se centra especialment en la música de l’època barroca, amb un total de quatre concerts. Malgrat que no hi ha noms “mediàtics” de la talla de Jordi Savall o Baruda-Skoda –estrelles d’anys anteriors- Vives ha destacat l’alt nivell de totes les cites. Segurament la més destacada és la que protagonitzarà l’organista alemany Klaus Schulten, el diumenge 6 de novembre a la nau central de Santa Maria. Schulten, que ja va ser al festival l’any 2000, interpretarà L’art de la fuga, l’última obra de Johann Sebastian Bach, considerada una de les peces cabdals de la música clàssica. Vives considera que es tracta d’una “oportunitat d’or” per escoltar una composició “sòbria però alhora d’una grandesa musical extraordinària”.

Sant Simó i concert pedagògic
Un dels trets més destacats d’aquesta Setmana de Música Antiga serà la seva vinculació amb el 400 aniversari de l’ermita de Sant Simó, recinte habitual de concerts del certamen. El Quartet Barroc de Sant Simó, grup del qual en forma part el propi Joan Vives, hi oferirà el concert inaugural d’aquesta edició divendres dia 4, amb una selecció de peces composades als entorns del 1611, any de fundació de l’ermita marinera. Enguany, la clausura del certamen també serà especial. Els organitzadors han promogut un concert pedagògic, que substitueix la tradicional conferència d’altres anys. En aquesta ocasió, el Conjunt Barroc del Cafè oferirà el 19 de novembre un concert-xerrada a la Capella dels Dolors, pensada per a un públic ampli (inclosos nenes i nens a partir de 10 anys). La cita vol mostrar al públic la sonoritat dels instruments propis de l’època, relacionant-los amb les pintures barroques d’Antoni Viladomat que omplen la capella. La programació es completa amb el concert que oferiran les llaütistes Evangelina Mascardi i Monica Pustilnik el divendres 11, també a la capella dels Dolors. El duo interpretarà ‘Ferida d’Amor’, del compositor italià Bellerofonte Castaldi.

La Setmana de Música Antiga, organitzada per l’IMAC amb l’assessorament artístic de l’entitat Unda Maris i amb la col·laboració de Te de Tertúlia. Joaquim Fernàndez ha destacat que el certamen tan sols és possible gràcies “a la voluntat i les ganes” que hi posen tots els seus promotors. Un esforç que serveix per suplir la manca de recursos que cada any es fa més evident.

Etiquetes: