La música reggae i dub de Pirat's Sound Sistema i el punk rock foribund de Roig van servir ahir a la sala gran del Clap de marc sonor per una campanya de promoció de les llicències Creative Commons organitzada per la Casa de la Música Popular. L'objectiu era donar a conèixer aquest nou sistema de llicències, que vol establir-se com un complement del tradicional copyright. Les Creative Commons presenten com a principals avantatges el foment de la distribució i difusió d'una obra sense limitar-ne i restringir-ne el seu ús a aquells qui vulguin utilitzar-la per a fins propis, tot reconeixent la seva autoria original. La idea és donar major llibertat als creadors i també als artistes, ja siguin músics, escriptors, cineastes o d'altres disciplines, d'adaptar i modificar creacions alienes per a les seves pròpies obres. I tot això sense intermediaris.
Un audiovisual creat a partir d'originals animacions, on s'explicava les característiques principals d'aquest nou tipus de llicències, va servir de teló per separar els dos concerts, als quals van assistir una trentena de persones. Els encarregats d'obrir foc van ser Roig, un power trio (guitarra, baix i bateria) de cançons directes i ràpids, construïdes amb quatre acords, plenes de distorsió i de proclames polítiques, tal i com manen els canons del punk rock. Precisament la càrrega política de les seves lletres és l'únic que comparteixen amb el grup del barri barceloní de Sants Pirat's Sound Sistema, els seus companys ahir a la nit. Es tracta d'un grup que basa tota la seva força en el sons reggae, dub i dancehall que extreu el seu Dj, en Merey, i els recitats dels seus dos /MC's, en Soto i en Rodrigo, qui no van oblidar-se, tant bon punt van iniciar el concert, de citar els okupes de la Drogueria com un exemple de lluita contra el sistema.
Les dues formacions que van actuar anit al Clap apareixen, juntament amb 17 artistes catalans més, en el disc recopilatori Música Lliure, nascut sota llicències Creative Commons i participat per la revista Enderrock i la Fundació Observatori per la Societat de la Informació a Catalunya (FOBSIC).