“Per mi la rumba és una de les músiques tradicionals de Mataró i un dels bens culturals més forts que tenim”. Joan López, ‘Nitu’, membre dels Mataró Rumba All Stars, té molt clar que la capital del Maresme s’ha de reivindicar com un referent de la rumba catalana. “Som una de les capitals amb Barcelona, Lleida i Perpinyà, i potser la més important”, assegura. Així ho permeten la important presència de població gitana catalana, que va veure néixer artistes tan importants com Peret, que van portar la rumba catalana arreudel món, i els vincles que van mantenir amb la ciutat noms clau del gènere com El Gato Pérez.
La sensació, però, és que Mataró mai ha sabut del tot com capitalitzar aquest patrimoni, perquè se la conegui a Catalunya i arreu. “No n’hem sabut fer bandera, és cert, però en això estem ara”, resol Nitu. Ja fa anys que la rumba s’està obrint pas en el gran moment de l’any a la ciutat, Les Santes, amb una nit dedicada plenament a ella. Aquest 2015 la cita pren molta més força amb un concert realment especial, que veurà passar el bo i millor de la rumba catalana del moment per l’escenari del Passeig del Callao la nit del 27, en acabar el Castell de Focs. Serà un homenatge al passat, un retrat del present i una proposta de futur, amb noms de totes les generacions d’amants del “ventilador”.
La llista de protagonistes és molt llarga. Per una banda, Mataró Rumba All-Stars, un grup que com el seu nom indica reuneix els millors rumberos que té la ciutat ara mateix, que en són una bona colla. Al seu costat, Achilifunk Soundsystem, grup liderat pel barceloní Txarly Brown que combina la rumba amb ritmes jamaicans i electrònica, projectant-la cap al futur. Plegats seran la base de l’espectacle, l’orquestra d’un escenari pel qual aniran passant-hi noms de tota mena: Los Manolos, Joan Garriga, Gertrudis Ai Ai Ai, Carles Belda o l’Oncle Salazar. “Serà un combat de rumba”, ho resumeix Nitu. Entre els convidats, un nom d’excepció, La Payoya, artista mataronina que durant molts anys va acompanyar Peret i que és la cap d’una nissaga de rumberos que avui es manté molt activa.
Una producció d’Enderrock
El concert és una producció de la revista Enderrock, en col•laboració amb l’Ajuntament de Mataró. Enderrock ha posat els focus en la rumba com a gènere català a reivindicar i amb un present molt interessant, amb una revista especial acompanyada d’un cd commemoratiu, una exposició que es pot veure a la biblioteca Antoni Comas i, ara, amb aquest concert. Gràcies al seu treball i al fet que Mataró sigui un referent, Nitu explica que ha estat força fàcil portar els millors artistes de rumba a la ciutat. “Serà una festassa que ens ha d’ajudar a fer-nos nostra la rumba i vacil•lar d’ella”, conclou Nitu.