Romuald Gallofré, fotògraf de Santes

S.F.

Romuald Gallofré, fotògraf de Santes amb una història per explicar

El fotògraf de Capgròs serà l'encarregat de fer l'exposició de Santes de l'any vinent

“És el millor fotògraf que té la ciutat”. Aquestes paraules que l’ex-alcalde Joan Mora va dedicar-li en un dels últims dies al càrrec es van fer setmanes abans que Romu Gallofré agafi el repte de retratar, des del seu punt de vista, Les Santes de Mataró d’aquest 2015. Ja fa més d’una dècada que el fotògraf del Capgròs des de 2006 va decidir deixar les feines que havia fet des que tenia 16 anys per dedicar-se a allò que realment l’omplia. “Vaig començar a estudiar fotografia i des de llavors he treballat sempre en el sector”, explica Gallofré,  que des d’aquell moment es dedica a la fotografia d’estil més periodístic i ho compagina amb reportatges socials que tenen un denominador comú: explicar una història que segueix un fil conductor.

“És molt complicat definir-te com a fotògraf amb un estil concret i calen molts anys per perfilar-ho, però una de les coses que sempre m’agrada de la meva feina és intentar explicar històries que es van desenvolupant”. I això és el que voldrà intentar traslladar a la seva cobertura de Santes com a fotògraf de la Festa Major d’enguany, una tasca que sabia que “algun dia em tocaria” però que malgrat això, va rebre amb “sorpresa”. El seu objectiu serà el d’intentar “explicar Les Santes des del punt de vista de la gent, els autèntics protagonistes de la festa”. Per fer-ho buscarà moments de preparació previs als actes, viure una activitat des d’un lloc diferent al que és tradicional i aconseguir que la gent sigui l’estrella del seu documental.

Gallofré explica que precisament això suposa una producció enorme: “Cal parlar abans amb colles o amb gent per poder tenir accés a aquest punt de vista, no es tracta d’anar a un acte i fer les fotos del que passi per davant de la càmera”. Una feina que moltes vegades no es veu i que queda amagada darrera de l’exposició fotogràfica. “Tant el treball de producció prèvia com la post producció per triar fotografies i donar un sentit cronològic i coherent en conjunt suposa una feina molts cops desconeguda”, afegeix. Però després de gairebé deu anys cobrint Santes pel Capgròs, per Gallofré aquesta és una oportunitat de “mostrar la festa des d’un punt de vista més personal.