La basílica de Sant Maria exhibirà a partir d’aquest dissabte la lauda sepulcral paleocristiana del segle V, una de les peces patrimonials més importants de Mataró. Es tracta d’una tapa de tomba d’una sola peça i amb un crismó en relleu a la capçalera, descoberta l’any 1958 per l’arqueòleg Marià Ribas durant unes excavacions a les necròpolis dels entorns de l’església. La lauda, que en els darrers anys es trobava a la cripta de la Capella dels Dolors, s’ha restaurat i a partir d’ara es podrà veure a l’antic baptisteri de Santa Maria. La inauguració de la nova ubicació tindrà lloc dissabte a les 7 de la tarda, en el marc de la festa de la Mare de Déu de la Candelera.
El director del Museu Arxiu de Santa Maria, Nicolau Guanyabens, va destacar el doble valor històric de la lauda. Per una banda, és una mostra de la incorporació del cristianisme a la ciutat en els darrers anys del període romà. Per l’altra, prova que la ciutat es va mantenir habitada i no va ser abandonada en aquells anys, tal i com apuntaven altres teories. Guanyabens també va apuntar la importància artística de la peça, de primer ordre en el panorama arqueològic estatal, especialment per la presència del crismó en relleu com a element decoratiu.
Des de la seva descoberta i fins al 1975, la lauda es va exhibir al Museu de Mataró. Posteriorment va passar al Museu Arxiu de Santa Maria i es va resguardar a la cripta de la Capella dels Dolors. Les condicions mediambientals d’aquest espai van fer que l’element patrimonial s’anés deteriorant. La lauda ha estat restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, amb el suport econòmic del departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Mataró, el Bisbat de Barcelona i la Parròquia de Santa Maria. La seva nova ubicació la fa molt més visible i accessible als visitants, ja que la podran veure sempre que l’església estigui oberta.