La Basílica de Santa Maria no estarà rehabilitada per commemorar el seu mil·lenari, l'any 2008, com estava previst. Tenint en compte que com a mínim es trigarà tres o quatre anys per a fer les obres necessàries, l'objectiu d'haver restaurat completament l'edifici més emblemàtic de la ciutat quan es compleixin mil anys del primer document escrit que n'esmenta l'existència es pot considerar fallit. Així ho ha assegurat a capgros.com l'arquitecte Manel Salicrú, un dels redactors del Pla Director de restauració de la Basílica -encara que de projecte escrit no se n'ha fet cap-. Justament, Salicrú -com a director del Museu Arxiu de Santa Maria- va ser un dels impulsors de la campanya Mataró Restaura Santa Maria llançada el 1997, quan faltaven onze anys per la històrica data, junt amb el rector d'aleshores, mossèn Josep Colomer.
Les negociacions amb l'Ajuntament i la Generalitat de Catalunya per tal que aquestes dues administracions s'impliquin en el projecte de restauració es troben en aquests moments pràcticament congelades. Així és com ho veu l'actual el rector de Santa Maria, mossèn Joan Barat, que va venir a Mataró justament amb l'encàrrec de tirar endavant la rehabilitació integral del temple avui dia 31 fa vuit anys i que de moment només ha aconseguit donar nova forma a la capella del Sagrament. "Jo ja he vist passar tres directors generals de Patrimoni de la Generalitat i no hi ha manera de que tirem endavant", ha explicat gràficament Barat. "No sé si tenen prou interès, els polítics. Em fa por que no avancem", ha afegit en relació a les intencions dels responsables de l'Ajuntament de Mataró i de la Generalitat.
L'actual director de Patrimoni Artístic, Francesc Tharrats, va visitar Santa Maria a principis d'any després d'una reunió a Barcelona i es va comprometre verbalment a estudiar el cas de la Basílica. Però des d'aquell moment, Barat no ha rebut cap comunicació més i ara es mostra preocupat perquè el temps passa i la Basílica continua amb problemes per tots cantons. L'elevat cost de la restauració -el 1999 estava datat amb 600 milions de pessetes i actualment se n'haurien d'invertir al voltant de 800, que en euros són 4,8 milions- és òbviament el factor determinant en l'acord a què han d'arribar la parròquia, l'alcalde, la Generalitat, Caixa Laietana i possiblement la Diputació de Barcelona, els actors implicats.
Precisament per a recaptar fons, l'Administració de Les Santes ha organitzat una actuació de la Polifònica de Puig-Reig el proper 16 de setembre patrocinat per Caixa Laietana i que compta amb el suport del Patronat de Cultura mitjançant la cessió gratuïta del Monumental. Les entrades per a assistir-hi es poden comprar a les oficines de Caixa Laietana a partir de demà, 1 de setembre.