En Sergio Morales és un jove que des dels 14 anys ha viscut des del darrere la Festa Popular del barri de Cirera. Amb els anys, ha anat adoptant més responsabilitats, primer a la comissió d'activitats infantils, i després a la secretaria. Des de fa 3 anys n'és el coordinador general, un càrrec que exigeix molta dedicació i que demostra un amor incondicional pel barri de la seva vida.
Més d'una seixantena d'actes en vuit dies, la rumba de Sabor de Gràcia
Cada any la festa va creixent en quantitat i qualitat.
Sí, cada any la reflexió que fem quan començem a muntar la festa, és intentar retallar-la, perquè continuem siguent els mateixos organitzant, però a l'hora de la veritat sempre procurem omplir els petits forats que tenim.
La Festa de Cirera és la segona en participació i oferta d'actes de la ciutat. Quina és la clau del seu èxit?
Jo crec que en gran mida es deu a la gran participació que existeix a l'hora d'organitzar la festa. Durant l'any som vint-i-cinc persones, mentre que durant els dies que dura la festa podem arribar a ser un centenar aproximadament en diferents torns. L'èxit és aquest, tenir molta gent al darrere fent pinya i procurant que les coses surtin bé. D'aquesta manera tens una part de l'èxit assegurat.
Tradicionalment la festa estava molt arrelada al barri, però cada cop ha anat venint artistes per otorgar-li més qualitat, i això ha fet més fàcil buscar recursos i continuar creixent.
Altres festes de barri s'enmirallen en la vostra per tenir una referència. Quin és el futur de la Festa de Cirera?
El futur és que vagi entrant gent a la organització al mateix temps que hi hagi gent que en vagi sortint. Tenir una festa tant potent és una sort, però comporta els seus riscs. Quan organitzes tants actes esportius, culturals, etc
arriba un moment que si no tens molta gent al darrere pots perdre el control i que les coses no surtin com han de sortir. El futur és que aconseguim que hi hagi gent al darrere, és com una roda que s'ha d'autoalimentar. Hem d'engrescar a gent nova perquè aporti les seves idees.
Heu arribat al límit de les vostres possibilitats de creixement?
Penso que, pel que fa a número d'activitats, estem tocant sostre. Sempre es pot millorar la qualitat de les activitats, però això va en funció dels recursos econòmics dels que disposis. Ens agradaria però, que la festa fos encara més diversa, tot i que som una de les festes més diverses de la ciutat. Aquest ha sigut el nostre objectiu i la nostra obsessió. Penso que hem avançat molt, però que encara podem fer-ho més.
La relació amb l'Ajuntament i el PMC deu ser important
Considero que és necessari un major compromís per part de l'administració pública. Ha d'entendre que les festes de barri són un bé cultural per la ciutat i que s'hi han de volcar. Han de canviar el xip i començar a tenir-les més en compte. Fa dos anys que tenim l'aportació econòmica congelada.
Amb la dimensió que ha assolit, consideres que continua sent una festa de barri?
És una festa de barri amb vocació d'arribar a tota la ciutat. Nosaltres no fem una festa pensant única i exclusivament en el nostre barri. Volem arribar a tota la ciutat perquè entenem que el treball que es fa a les comissions de festa dels barris és una riquesa cultural que aportem a la ciutat, i que, conseqüentment, ha de ser aprofitada per tota la ciutat. Si no, no tindria gaire sentit. La nostra vocació és aquesta, que tota la gent de Mataró, sigui d'on sigui, trobi algun acte que li resulti interessant.
Els actes al Pati de les Moreres continuen tenint un caire revindicatiu
Sí, és un espai que vam recuperar fa tres anys on hi programem propostes de petit format amb l'assessorament de l'Arcàdia. Volem revindicar un espai històric pel barri com és l'Escola Bressol, ja que encara no li pertany. Volem cridar l'atenció, mostrar a la gent que s'hi poden fer coses i que es pot aprofitar.
Hi ha gent amb prejudicis a l'hora de pujar a Cirera perquè es tracta d'un barri?
Penso que si m'haguéssin fet aquesta pregunta fa 10 anys, hauria respost que sí. Ara crec que no. Realment la Festa de Cirera ha sapigut obrir-se i ara mateix els barris han sofert una integració total en la ciutat. Això és un fet que s'aconsegueix urbanísticament, però també amb aquest tipus d'iniciatives. Hi ha molta gent que, si bé no ve cada dia, sí que ve puntualment a veure alguna cosa que li interessa.
Com a coordinador general, de quina manera organitzes a un centenar de persones?
La nostra forma de treballar és en equip. Som una gran família. És necessari que hi hagi un coordinador general, però també hi ha moltes petites seccions que cadascuna funciona d'una manera autònoma: infantils, esports, etc. Cadascuna té el seu responsable. La única manera de treballar és repartir molt els esforços. Tots els que estem aquí som voluntaris i tenim els nostres treballs a fora.
Ocupar un càrrec d'aquesta responsabilitat requereix molta dedicació. Continuaràs l'any vinent?
Un quan acaba sempre pensa que serà l'últim, perquè la càrrega de treball que suposa és important. Però quan estàs treballant amb la gent i veus que les coses surten bé, que té una repercussió que tenim en el barri i la ciutat
a la teva manera ho disfrutes i et recompensa.