Preparar una confraria per Setmana Santa és un procés llarg i minuciós on s'han de tenir en compte tots els detalls. I és que a més de la preparació dels portants, tant física com espiritual, s'ha de treballar en el muntatge artístic del misteri. La Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors de Mataróés un exemple d'esforç i constància on l'objectiu principal és que tot surti a la perfecció en la setmana més important per a la confraria.
El procés s'inicia a principis d'any. És a partir del mes de generquan la confraria ja comença a fer les primeres reunions per fer elplantejament de l'esquema. Es tracta de parlar de les novetats, de fer memòria del que es té, i d'altres aspectes interns, com decidir els dies d'assajos. A més, també es comencen a presentar tots els actes previs a la Setmana Santa (presentació del cartell, el pregó, actes de comissió...).
Un dels punts forts d'una confraria és la preparació dels seus portants que, en el cas de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors, comencen ja a principis del mes de febrer i acostumen a allargar-se un mes i mig. Aquest tipus d'assajos no es fan amb el misteri muntat, només amb l'estructura. "Són assajos per preparar el cos i agafar força, però també per seguir un estil", explica el portaveu de la Germandat, Jesús Moya, afegint que "l'objectiu és fer memòria, saber quan s'ha d'aixecar, i mirar de portar un pas per anar tots a la vegada amb la banda musical i les seves marxes." A l'hora de la veritat, uns 60 portants són els encarregats de passejar el misteri pels carrers de la ciutat. La banda musical, que assaja i està activa durant tot l'any, està formada per un total de 28 persones amb una mitjana d'edat que va dels 20 als 30 anys.
Al voltant d'un mes és també el temps dedicat a la preparació artística de muntatge dels misteris. Es tracta d'imatges o misteris molt detallats que amaguen tot un procés de feina al darrere per arreglar les imatges, controlar la roba i cuidar els petits detalls més delicats."És una feina que va des de portar els vestits a tintoreria fins a anar fent proves perquè tinguin una caiguda natural", assegura Jesús Moya. Els últims dies són els més enfeinats, ja quehi ha molts aspectes que no es poden fer fins a l'últim moment (per exemple, tot allò que tingui a veure amb les flors o l'olivera, on es busca la màxima frescor).
Col·laboració amb entitats
La preparació d'aquest tipus de misteris es basa en la col·laboració d'uns i altres i també en l'ajuda de diferents entitats de la ciutat. Per exemple, els vestits són un dels aspectes més supervisats, ja que la confraria compta amb uns vestidors oficials que són els únics que poden guarnir les imatges. D'aquesta manera es juga amb diverses entitats de la ciutat (el vestidor i un pessebrista, per exemple) i es recolzen en elles.
Garantir el futur
Garantir el canvi generacional en una confraria és fonamental per assegurar el seu futur. És per això que a la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors els participants no només són adults, sinó que també els més petits s'animen a assistir al procés de preparació previ i als assajos. "Ens agrada que vinguin els nanos i vegin com treballen els seus pares, ja que el dia de demà esperem que siguin ells els que facin aquesta feina", explica Jesús Moya. El canvi generacional costa molta i és per això que s'ha de començar a viure des de ben petits. I és que la feina a les confraries comporta molta implicació i la necessitat de saber compaginar-ho amb la vida laboral i personal. Sobretot a una confraria tan dinàmica com aquesta, que, un cop acabada la Setmana Santa, segueix tenint vida durant tot l'any.