-

V. B.

Sistach anima a trobar camins d'austeritat i solidaritat per batre la crisi

El Cardenal Arquebisbe de Barcelona recorda la figura del Dr. Samsó i el Mil·lenari de Santa Maria durant la Missa de Santes

La influència de la crisi econòmica, omnipresent, tampoc deixar escapar celebracions de joia com la Missa de Les Santes. El Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que ha presidit l'ofici aquest dilluns, dia 27 a la basílica de Santa maria, ha centrat una part important del seu discurs als mètodes que, segons ell, són necessaris per sortir airosos de l'actual conjuntura econòmica. “Als responsables de la gestió pública i a totes els ciutadans ens cal trobar camins d'austeritat i solidaritat”, ha afirmat Sistach, davant un temple ple a vessar. L'Arquebisbe ha recordat als fidels que “si no repartim les coses com germans, Deu no es quedarà indiferent”. A més, els ha encomanat a diferenciar “les coses que tenen realment valor d'allò que no en té”, i a desfer-se d'aquestes últimes per poder arribar al Regne del cel. “Com un ciclista que es va desfent del pes que porta per arribar més ràpid al cim”, ha apuntat. Un cant a l'austeritat que es pot llegir des d'un punt de vista exclusivament religiós, però que Sistach ha pronunciat per reclamar una vida més austera a aquells que tenen moltes possessions. “Que difícil és això, però, en aquesta societat que ens empeny al consum”, va matisar.

Durant el seu discurs, Sistach també ha guardat un lloc per honorar la memòria del doctor Josep Samsó i Elias, sacerdot diocesà i arxiprest de la Basílica de Santa Maria que va morir assassinat l’any 1936, i que enguany ha estat reconegut com a màrtir per part del Papa Benet XVI. “Samsó, com Les Santes, va viure la seva vida sacerdotal amb radicalitat, lliurant-se a Nostre Senyor”, va dir l'arquebisbe, que també va recordar l'especial dedicació que l'arxiprest de Santa Maria va tenir en l'activitat catequètica. Com no podia ser d'una altra manera, Sistach també ha tingut paraules per al Mil·lenari de Santa Maria i per la restauració del temple, “Quan estigui restaurada, podrem gaudir de la gran bellesa d'aquesta basílica”, ha dit, sense mullar-se gaire tot i que el propi Bisbat de Barcelona també ha de jugar un paper important en la restauració de l'edifici. En aquest sentit, les ofrenes presentades enguany durant l'Ofici han estat una guia de catequesi i dues flors vermelles, símbol del màrtir, en homenatge a Samsó, el llibre Mil anys de Mataró, mil anys de Santa Maria, i el quadre en honor de les Santes, que aques cop ha anat a càrrec del pintor mataroní Albert Alís. La interpretació de la peça Missa de Santes de Mossèn Blanch ha anat a càrrec aquest cop de Rosa Mateu (soprano), Montserrat Torruella (contralt), Carles Prat (tenor) i Josep Pieres (baix), amb la direcció de Francesc Cortés, a més de la gran orquestra i el cor.

Benach i Geli, convidats destacats
Com és tradició, mitja hora abans de l'inici de la Missa centenars de persones s'han reunit a l'Ajuntament per seguir l'Anada a l'Ofici. Les comparses de la ciutat han sortit de la Casa Gran per enfilar el camí a Santa Maria. Les Diablesses, la Momerota i la momeroteta, el Drac i el Dragalió, l'herald i les Trampes, els Nans, la família Robafaves, l'Àliga i els Macers han precedit l'Agrupació Musical del Maresme i el seguici d'autoritats, encapçalat per l'alcalde Joan Antoni Baron i pels dos convidats d'enguany, el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i la consellera de Salut, Marina Geli.