"Soneto nocturno" és la pel·lícula mataronina que ha optat a quedar nominada als Premis Goya atorgats per l'Acadèmia de Cinema Espanyola. Millor pel•lícula o millors actors i actriu revelació són algunes de les 11 candidatures que ha acumulat aquest film rodat pràcticament de forma íntegra a Mataró.
Produïda per l'associació Prôcessus Creatius, la pel·lícula està realitzada gairebé sense pressupost per un grup d'amics, estudiants i aficionats al cinema que han format equip expressament per aquest projecte. El rodatge s'ha fet els caps de setmana durant un any complet amb un número molt reduït de persones entre equip tècnic i artístic. L'acció s'ha gravat a diferents punts de Mataró, com el col·legi Salesians o l'Arcàdia Cafè Cultural.
Malgrat les dificultats i problemes de coordinació propis d'un equip tan petit, el seu director, Francesc Alarcón, ha quedat ben satisfet: "L'experiència ha estat molt bona. Et fa il·lusió mirar cap enrere perquè veus que ha quedat una feina agradable de veure." I és que la pel·lícula ha demostrat que amb pocs diners i molt esforç es poden aconseguir grans resultats. Alarcón explica que "començant sense res, vam tirar endavant un projecte molt laboriósque al final no només ha sortit en condicions, sinó que ha passat unes barreres que ningú esperava."
11 precandidatures als premis Goya
Després de ser estrenada als cinemes Maldà de Barcelona durant una setmana, la bona acollida de la pel·lícula no ha deixat de créixer, fins al punt de tenir candidatures als Premis Gaudí i als Goya. "Arribar a ser candidatsera una cosa increïble que ni vam pensar ni ens esperàvem", assegura Francesc Alarcón.
"Soneto nocturno" optava a quedar nominada als premis Goya acumulant un total d' 11 candidatures. Entre aquestes destacaven la de millor pel·lícula, millor muntatge,millors actors i actriu revelació (Albert Lladó, Albert Cocera i Sandra Sàrrias) millor direcció novell (Francesc Alarcón) i millor actriu de repartiment (Diana Albert iDolors Comas).Tot i que al final no han aconseguit cap nominació, per a una de les seves actrius, Sandra Sàrrias, "ser candidats ja va ser el premi." L'actriu explica com a anècdota que"a Barcelona la gent ha sortit molt contenta, ens reconeixien i ens felicitaven pel carrer."
Adaptació d'Oscar Wilde
La pellícula ret un homenatge a la figura de l'escriptor Oscar Wilde. Explica la història de dues noies, Sandra i Regina, que volen fer una adaptació teatral de l'obra d'Oscar Wilde "La importància de ser franc". Per tancar el repartiment es presenten dos nois, que es diuen Albert, i s'enamoren de les noies. A causa d'una confusió durant l'assaig tots dos es canvien el seu nom per Xavier, per poder ser correspostos per Sandra i Regina. La trama segueix una sola història, però barreja els assajos de l'obra de teatre amb la vida real dels personatges, fins al punt de no saber diferenciar l'una de l'altra. "Els salts són curiosos i complexos, s'ha d'estar atent", explica el director Francesc Alarcón.
El resultat és una pel·lícula arriscada,ben treballada amb un argument i construcció complexa i que juga amb el so, el color, la música, el vestuari i la posada en escena. L'actriu Sandra Sàrrias anima a veure-la perquè "és una obra molt interessant, amb molts contrastos i uns continguts molt potents a nivell d'humor i d'ironia."
A partir d'ara la pel·lícula es projectarà a diferents sales del Maresme, com Dosrius, Caldetes i altres poblacions que queden per tancar. A Mataró arribarà el 14 de febrer al cinema Foment (20h), sota la presentació del col·lectiu mataroní Hotel elèctric.