L’Ajuntament de Mataró assegura que els torns de nit de la Policia Local tenen prou efectius assignats, fins i tot per complir eventuals absències si aquestes no són generalitzades. Davant d’això, des del consistori s’insisteix que la situació viscuda les tres nits passades, quan no hi ha hagut servei nocturn per manca d’agents, no es deu a un problema de planificació, sinó a una qüestió sobrevinguda: l’encadenament de baixes mèdiques i d’indisposicions. I ha aportat dades: dels 10 agents destinats als torns de vespre i nit del passat cap de setmana, cap d’ells es va presenta a treballar divendres, només dos el dissabte i un el diumenge. La majoria, segons sembla, ho van fer amb informes mèdics que ho justificaven. Sigui com sigui, l’Ajuntament afirma que l’absentisme a la plantilla de la Policia Local és un problema enquistat i que els preocupa, ja que va més enllà del que ha passat en els darrers dies.
El regidor d’Administració, Bon Govern i Mobilitat, Juan Carlos Jerez, i la regidora de Seguretat Pública, Anna Villarreal, han ofert aquest dilluns una roda de premsa per valorar la crisi que es viu a la Policia Local de Mataró, després de tres nits sense servei i de greus acusacions llençades des de la plantilla. Jerez ha anunciat que L’alcalde, David Bote (que no ha estat present a la roda de premsa ni s’ha pronunciat públicament encara sobre el greu conflicte), ha signat aquest dilluns un decret amb quatre accions previstes: obrir un expedient informatiu per depurar responsabilitats de la crisi oberta; garantir que es cobreixin els serveis mínims dels torns de nit; analitzar la salut laboral de la plantilla davant l’acumulació de baixes; i determinar les causes de l’absentisme.
“El que ha passat aquest cap de setmana és un fet puntual que analitzarem des del punt de vista de la depuració de responsabilitat, el control de la salut laboral de la plantilla, i prenent mesures per garantir el servei durant els següents dies”. Així s’ha expressat Juan Carlos Jerez, que coneix de prop la Policia Local ja que va ser regidor de Via Pública durant el mandat passat i és sergent en excedència de la Guardia Urbana de l’Ajuntament de Badalona. El regidor i primer Tinent d’Alcalde ha afegit: “des de fa temps ens preocupa l’absentisme en un servei essencial, i portem temps intentat trobar fórmules per evitar-ho”.
Les mesures de l'Ajuntament via decret d'alcaldia
- Expedient informatiu per depurar les responsabilitats a la plantilla per la crisi del darrer cap de setmana
- Garantir els serveis mínims durant els propers torns nocturns i de cap de setmana
- Anàlisi de la "salut laboral" en el sí de la plantilla per dirimir per què hi ha un nombre de baixes i indisposicions tan elevat
- Analitzar per què hi ha un percentatge d'absentisme tan alt en un servei essencial com la Policia Local
Jerez ha admès que aquestes absències venen avalades en un percentatge molt alt” per baixes mèdiques, tal i com ha passat en el darrer cap de setmana. Aquest fenomen, en tot cas, mostra el malestar existent a la plantilla de la Policia Local, i la situació viscuda durant el cap de setmana fa pensar que, més enllà de les raons de salut, pot tractar-se d’una mesura de pressió de la plantilla perquè l’Ajuntament cedeixi a les seves peticions en el marc del conflicte obert entre les dues parts. El sindicat SPL/CME, però, no ha admès obertament que sigui una mesura coordinada enlloc de sobrevinguda.
Segons fonts municipals, entre les 10 de la nit i les 3 de la matinada de les tres darreres jornades nocturnes havien de coincidir 10 agents, sumant el conegut com a “quart torn”, de 7 de la tarda a 3 de la matinada, y el torn nocturn (de 10 de la nit a les 6 de la matinada. Es tracta d’una assignació menor a l’habitual, ja que per si sol el torn nocturn ja té 22 agents -11 per cap de setmana- a banda dels efectius que se sumen del quart torn i que, en total, permeten tenir entre tres i quatre patrulles. El consistori apunta que la desena d’agents, però, és una assignació adequada per a les circumstàncies actuals, ja que el toc de queda i el confinament municipal ha reduït el nombre d’incidències. “La previsió d’efectius és suficient, el que hem d’analitzar és què ha passat aquest darrer cap de setmana perquè, entre llicències, permisos, baixes i indisposicions, no hagi pogut sortir ni una sola patrulla al carrer”, ha assegurat Jerez.
La regidora de Via Pública, Anna Villarreal, a qui Junts per Mataró ha demanat la dimissió per la crisi oberta a la Policia Local, s’ha limitat a assenyalar que estan treballant amb els comandaments policials per garantir que els propers torns nocturns es cobreixin amb garanties. Villarreal i el propi alcalde han estat objecte de dures crítiques per part del sindicat SPL/CME, amb una amplíssima representació a la plantilla de la policia local. En un comunicat, el sindicat ha assegurat que durant el 2020 s’han deixat d’atendre més de 1.500 serveis de tota mena a la capital del Maresme a causa de la manca d’efectius. Jerez afirma que l’Ajuntament “no dona per vàlides” aquestes dades, i i que no sap “d’on les ha tret” el sindicat.
La relació entre la plantilla de la Policia Local i l’Ajuntament travessa ara mateix en el seu punt més baix. Durant les darreres setmanes les dues parts han mantingut diverses reunions que han allunyat posicions més que no pas acostar-les. Des de la Policia Local exigeixen més efectius per al servei ordinari en detriment dels assignats a la Policia de Barri. Jerez constata que l’Ajuntament ha fet propostes per reforçar els torns de nits i el nombre de patrulles. “Nosaltres tenim una solució per a la problemàtica, però potser no els agrada”, ha afirmat el regidor.
Vacants sense cobrir
La manca d’agents és un problema etern a la Policia Local de Mataró, que semblava que s’havia de solucionar amb la incorporació, aquest 2020, de 19 nous agents (8 al gener i 11 al juliol) que havien de cobrir totes les vacants. Jerez ha admès avui, però, que hi ha hagut noves vacants per jubilacions (tres en el torn nocturn i vuit a les patrulles de matí i tarda) que trigaran com a mínim un any en cobrir-se. El regidor també ha anunciat que a partir del gener s’incorporaran al cos un nou intendent (el segon a l’escalafó, per darrere de l’actual Cap de la Policia Local, Mateo Sánchez, molt discutit des de fa anys per un ampli sector de la plantilla) i un nou inspector. Precisament la mala relació entre els agents i els seus comandaments és un dels diversos conflictes que es viuen en el sí de la policia local mataronina.