L'Ajuntament de Mataró fa anys que insisteix que el principal problema de seguretat a la ciutat és la presència de delinqüents multireincidents, que són detinguts nombroses vegades però acaben al carrer en qüestió d'hores i tornen a cometre furts, robatoris amb força, a domicilis o a interiors de vehicles, entre d'altres. La regidora de Seguretat de Mataró, Núria Moreno, ho ha repetit aquest dijous, dia 14: "Mataró no té un problema de delinqüència, sinó de delinqüents". Ho ha fet amb dades a la mà, les del balanç d'un any de patrulles mixtes motoritzades de Policia Local i Mossos d'Esquadra als "punts calents" de la ciutat, com ara Cerdanyola, Rocafonda, l'Estació o la zona d'oci nocturn.
Segons aquestes xifres, gairebé la meitat dels detinguts en aquest patrullatge són delinqüents multireincidents. De les 242 detencions realitzades pels agents en el primer any de funcionament d'aquesta iniciativa, el 44% han estat per requeriments judicials o policials pendents, quelcom que implica multireincidència de les persones arrestades. Moreno ha assenyalat que la reforma legal del Codi Penal que endureix les penes als delinqüents amb nombrosos antecedents per robatori (és a dir, que en facilita l'entrada a presó preventiva), aprovada ara fa un any, està trigant a implementar-se a causa de la "lentitud del sistema judicial", segons la regidora, entre d'altres motius "Tècnics i jurídics".
Un enduriment penal que no arriba
Per aquest motiu, Mataró segueix en una situació molt similar a la que ja va denunciar el consistori ara fa un any, quan va posar de manifest que la majoria de delictes a la ciutat els cometien les mateixes persones: les dades facilitades llavors indicaven que el 50% dels detinguts tenien antecedents penals, que un 9% dels arrestats durant l'any passat havien estat detinguts més de 3 vegades, i que hi havia casos com el d'un lladre amb cinc detencions per robatoris a domicilis i botigues que no havia ingressat a presó.
Els juristes calculen que no serà fins a l'any vinent que comenci a aplicar-se l'enduriment legal contra la multireincidència
Arran d'aquesta situació, ajuntaments com el de Mataró van fer pressió perquè el Congrés acabés aprovant la reforma del Codi Penal, però els juristes assenyalen que, a causa de la lentitud de la seva aplicació, així com els problemes per establir els judicis ràpids que són imprescindibles per portar-ho a terme, no serà fins al 2024 que els delinqüents amb antecedents per furts i robatoris amb força no comencin a entrar a presó.
"Les patrulles coneixen perfectament aquests individus, si estiguessin fora de circulació ho notaríem"
I mentrestant, tot segueix pràcticament igual a ciutats com la capital del Maresme, amb un grup de persones totalment identificades per la policia cometent la majoria de delictes. Així ho ha explicat l'Inspector en Cap dels Mossos d'Esquadra a Mataró, Josep Maria Cavallé: "Les nostres patrulles coneixen perfectament aquestes persones, que són sistemàticament reiteratives (en la comissió de delictes) i que si estiguessin fora de circulació, ho notaríem molt", ha assegurat. En tot cas, Cavallé ha apuntat que les xifres "no són com les de Calella", en referència al problema greu amb individus que acumulen una quantitat desproporcionada de delictes al municipi maresmenc i segueixen campant lliures.
Delinqüents "oportunistes"
El responsable de Mossos ha definit aquest col·lectiu com a "persones joves, que no venen d'altres punts sinó que estan afincades a Mataró, sense recursos econòmics i que malviuen, i que són oportunistes, és a dir que cometen un delicte o un altre en funció de les possibilitats que troben". Individus que cometen sobretot furts, robatoris a domicilis i a l'interior de vehicles, però també robatoris amb violència i intimidació.
En el balanç fet públic aquest dijous, també s'ha assenyalat que les patrulles conjuntes han aixecat prop de 1.500 actes per incompliment de la Llei de Seguretat Ciutadana, gairebé totes elles (el 90%) per tinença o consum de drogues.