Cau un altre entramat dedicat al cultiu i tràfic de marihuana al Maresme

Cau un altre entramat dedicat al cultiu i tràfic de marihuana al Maresme

Desmantellades 15 plantacions i intervinguda droga per valor aproximat d'1 milió d’euros i més de 63.000 euros en efectiu

Els Mossos han desarticulat un entramat criminal dedicat al cultiu i distribució de marihuana a gran escala. Aquesta banda operava principalment des de Barcelona, el Vallès Occidental i el Maresme. La investigació ha durat gairebé dos anys i va culminar el passat 4 de desembre amb un macrodispositiu integrat per més de 300 agents dels Mossos. 

Es van dur a terme 23 entrades i registres al Barcelonès, el Vallès Oriental, el Maresme, l'Alt Penedès i el Baix Empordà. El dispositiu va acabar amb la detenció de 22 membres de l'organització i el desmantellament de 15 plantacions de marihuana, a més del decomís d'una gran quantitat de drogada valorada aproximadament en un milió d'euros al mercat il·lícit i la intervenció de 63.000 euros en efectiu.

Els detinguts, per la seva presumpta participació en els delictes del conreu i tràfic de marihuana, pertinença a organització criminal i defraudació del fluid elèctric, són de nacionalitats espanyola, holandesa, francesa, turca, iraniana i colombiana. Dies abans del macrodispositiu policial, ja s’havien pogut detenir tres homes d’origen xinès, serbi i argentí, vinculats també a aquesta organització, i s’havien intervingut 944 plantes de marihuana i més de tres quilograms de cabdells.

A Arenys i Masnou

El macrodispositiu va permetre fer 23 entrades a les localitats de Barcelona, Badalona, Polinyà, La Roca del Vallès, El Masnou, Arenys de Mar, Palamós i Olèrdola. A més, es va practicar una de les diligències a Sant Jordi de ses Selines (Eïvissa) per part de la Guàrdia Civil amb la col·laboració d’efectius dels mossos.

L’operatiu va permetre el desmantellament de quinze plantacions de marihuana, el decomís d'unes setze mil plantes en diferents estadis de creixement i floració, més de 110 quilograms de cabdells de marihuana, més de 21 quilograms de pol·len i d'haixix, així com unes 250 cigarretes de marihuana i haixix, uns 33 pots amb olis i resines d'haixix i llavors, a més de la intervenció aproximada d'uns 63.000 euros en efectiu. La droga intervinguda hauria pogut arribar a tenir un valor aproximat en el mercat il·lícit d’un milió d’euros. A més es va determinar que el grup hauria defraudat l’energia elèctrica equivalent al consum mitjà anual de 368 habitatges, un consum superior al 3.500 quilovats/hora l’any.

Algunes de les plates decomissades

Un complex entramat

La investigació va començar a començament del 2019 per part de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), qui va rebre informacions sobre un home d’origen holandès, resident a Badalona, que presumptament es dedicava al conreu de marihuana per després distribuir-la des d'aquesta ciutat i Barcelona. El coneixement d’aquest fet va permetre als investigadors detectar un complex entramat delinqüencial dedicat al conreu il·lícit de marihuana i també a la producció d’esqueixos per vendre’ls a d’altres traficants.

Els investigadors van anar avançant en la identificació de l'entramat. Així es va identificar un reduït grup de persones que col·laboraven amb el primer investigat des de dos immobles llogats a la ciutat de Barcelona, la vigilància dels quals va permetre identificar altres persones que també es dedicarien al conreu il·lícit de marihuana en immobles del Vallès Oriental i del Maresme.

L’estructura inicial de Barcelona, integrada per l’holandès i una parella d’espanyols d’origen veneçolà, a més de conrear marihuana, gestionaven també associacions cannàbiques a la capital catalana, des de les quals aprofitaven per dur a terme la seva activitat il·lícita.

Trobades en una associació cannàbica de Mataró

Respecte a la branca del Vallès Oriental i el Maresme, els seus membres operaven des de cases unifamiliars, ubicades en urbanitzacions poc massificades, fet que els donava certa clandestinitat. Els seus responsables eren ciutadans d’origen iranià amb nacionalitat holandesa, que mantenien trobades en una associació cannàbica de Mataró des d’on presumptament planificaven les seves accions.

El gener de 2020 es va poder interceptar a Vilafranca del Penedès un dels transports de droga de l’organització, quan els agents van aturar una furgoneta que contenia més de 30 quilograms de marihuana preparada per al seu consum. Les posteriors investigacions van seguir detectant moviments de les dues estructures criminals connectades, fins i tot durant l’estat d’alarma decretat per la covid.

 

Les investigacions, inicialment sota les directrius de la Fiscalia Provincial de Barcelona, també van permetre aflorar una font d’ingressos d’origen desconegut que permetia als investigats pagar elevats lloguers d’immobles, així com la utilització de nombrosos vehicles de lloguer per llargs períodes de temps. Més tard, amb tot els indicis recollits després de mesos de treball, es va fer càrrec de la investigació la titular del Jutjat d’Instrucció 2 de Barcelona.

No va ser fins a finals de novembre d'aquest anys que es va realitzar les primeres detencions del cas, en detectar que alguns dels investigats estarien a punt de fer la recollida d’una de les plantacions a Rubí. L’actuació policial va suposar la detenció de tres homes d’origen xinès, serbi i argentí, la intervenció de 944 plantes i de més de tres quilograms de cabdells. La culminació del cas va tenir lloc el 4 de desembre amb el macrodispositiu en què es van practicar 23 entrades i registres i amb el qual es va donar per desmantellat l’entramat criminal.

Els detinguts, en passar a disposició judicial, van quedar en llibertat amb mesures cautelars.