Mataró, Argentona, Premià de Mar, Alella i Montgat són els municipis del Maresme on va actuar el grup criminal desmantellat pels Mossos d'Esquadra, integrat per 12 persones. Haurien comès 48 robatoris en cases i pisos d'arreu del país. El líder de l'organització, un home de nacionalitat albanesa, reclutava persones per cometre aquests delictes, mostrant-los les millors ubicacions per als robatoris i també els indicava on podien vendre l'or que sostreien de les llars. També hi està involucrat un home que regentava dues botigues de compra-venda d'or que adquiria l'or i les joies provinents dels robatoris.
Els Mossos van detenir el 16 de març una dotzena de persones com a presumptes atuors dels fets, arran de dues investigacions que van acabar confluint. D’una banda, els investigadors havien detectat l’assentament d’un grup de persones de nacionalitat albanesa que es dedicaven a la comissió de robatoris amb força. D’altra banda, els Mossos indagaven estava fent indagacions al voltant de les activitats d’una empresa de lloguer de vehicles perquè tenien coneixement que un grup d’albanesos arrendava turismes de forma habitual per poder-se desplaçar i cometre robatoris amb força a domicilis.
Reclutador de lladres
D’aquest grup en destacava un albanès que reclutava persones originàries del seu país quan arribaven a Catalunya amb la única finalitat de cometre robatoris. El líder de la banda hi contactava, els rebia personalment i des d’un primer moment els acompanyava per mostrar-los les zones més propícies per a la consumació de robatoris en domicilis.
Un cop havien format la bateria delictiva, llogaven un cotxe i es desplaçaven cap a localitats de les comarques de la Catalunya central i de la conurbació metropolitana de Barcelona amb l’objectiu de localitzar cases on perpetrar els robatoris. Quan ja les tenien seleccionades fixaven el dia i hi accedien després de forçar la finestra o la porta. Els lladres s’enduien tot el que estigués al seu abast amb bona sortida al mercat negre, tot i que principalment buscaven diners i joies.
Venda del material sostret
Els lladres treballaven en col·laboració amb un home de nacionalitat italiana que regentava dues botigues de compra-venda d’or a Barcelona. Aquest home els rebia fora l’horari d’obertura dels establiments i, fins i tot, al seu domicili particular per tal de comprar l’or que sostreien. El receptador els abonava els diners directament, tot i que també li’n donava una part al líder de la banda en concepte de comissió.
Les detencions
El 16 de març es va dur a terme un operatiu policial i es van dur a terme quatre entrades a Barcelona i tres a l’Hospitalet de Llobregat que va culminar amb la detenció de dotze persones acusades de 48 robatoris amb força en domicilis d’arreu de Catalunya i de pertinença a organització criminal. A més del Maresme, també s'han acreditat fets delictius al Vallès Occidental i Oriental, Bages, Osona, Anoia, Baix Llobregat, Solsonès i Alt Penedès.
En els escorcolls els policies van recuperar joies, documentació italiana falsa, diversos rellotges, 500 lliures esterlines, 7.800 euros i una gran quantitat d’estris i eines per a la comissió dels robatoris com tornavisos, palanques o passamuntanyes. Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar presó per onze dels dotze detinguts.