Cada cop més casos d'estafes per mail, SMS o trucades

Redacció

Compte amb les estafes online: a Mataró no paren de pujar

Durant aquest 2024 aquesta tipologia criminal ha augmentat un 40% respecte a l'any anterior, en la línia del conjunt del país

El balanç en matèria de seguretat i delinqüència fet públic pel Ministeri de l'Interior durant el primer semestre l'any 2024 no deixava Mataró gaire ben parada, amb augments en la majoria d'indicadors i un increment global de l'11% respecte als sis primers mesos del 2023. 

A banda dels robatoris a domicilis i comerços, dues de les tipologies que van viure un increment major, també destaca en aquesta primera meitat l'augment molt notable del que es coneix com a cibercriminalitat. És a dir, estafes online i modalitats similars, que no paren de créixer tant a la capital del Maresme com a bona part del país.

Segons les dades del Ministeri de l'Interior, que recullen les actuacions dels diferents cossos policials amb competències a Mataró, durant el primer semestre del 2024 la cibercriminalitat va augmentar un 40% a Mataró en comparació al primer semestre de 2023. En concret, les estafes informàtiques ho van fer en un 39,1%, registrant-se un total de 853 casos, mentre que la resta de delictes vinculats a aquesta categoria "ciber" ho van fer en un 60,1%, amb 29 casos. 

El que passa a Mataró, en tot cas, ni molt menys se circumscriu a la ciutat. També és la tònica dominat a la província de Barcelona, on durant aquest primer semestre de l'any els delictes que van augmentar més van ser les ciberestafes, amb prop d’un 16% i més de 28.000 casos.

Tipologia de delictes informàtics

La ciberdelinqüència inclou pràctiques il·legals com ara el phishing, que consisteix en captar passwords o números de targeta de crèdit a través de correus electrònics o sms falsos que es fan passar per institucions o empreses oficials. També hi ha activitats com ara l'assetjament escolar online, conegut com el ciberbulling, o l'assetjament sexual a menors (grooming). 

A banda, dins de l'àmbit de la delinqüència informàtica, també es contemplen qüestions com els fraus en les telecomunicacions, els atacs de 'hackers' a portals d'institucions oficials o empreses, que poden incloure el robatori de dades privades, o els ciberdelictes contra la intimitat. 

Ciberseguretat de l'Ajuntament

La publicació de les dades de seguretat per part del Ministeri de l'Interior coincideix amb l'informe que s'ha conegut aquesta setmana per part de la Sindicatura de Comptes sobre les possibles deficiències en la gestió de la ciberseguretat a l'Ajuntament de Mataró. L'organisme reclama al consistori que millori l'estratègia interna per evitar atacs informàtics, davant del creixement dels mateixos. L'ens municipal ha respost que està treballant en aquest àmbit i que la seguretat informàtica de l'organisme està garantida.