Imatge d'arxiu d'una arma blanca intervinguda pels Mossos, que investiguen el cas a Mataró

capgros.com/ACN

Els delictes on s'intervenen armes blanques van a més a Mataró

La ràtio d'actuacions policials on s'intervenen navalles i armes similars creix notablement a Catalunya en els darrers 10 anys; a Mataró ho fa per sobre de la mitjana del conjunt del país i de ciutats similars

Les actuacions policials relacionades amb delictes on s’intervenen armes blanques s’han triplicat en només deu anys a Catalunya, tal i com s'ha posat de manifest en ciutats com Mataró, on els casos s'han multiplicat durant la darrera dècada. La ràtio de delictes amb navalles i armes similars a la capital del Maresme és de 220 per 100.000 habitants, mentre que a Catalunya és de 136. Cal destacar, en tot cas, que en aquests delictes l'arma blanca no sempre ha estat utilitzada, sinó que en força casos simplement s'ha trobat en possessió de la persona arrestada o denunciada.

Segons les dades del cos de Mossos d’Esquadra analitzades per l’ACN, de 501 procediments penals el 2013 al conjunt de catalunya es va passar a 1.638 el 2022, amb l’any 2017 com a punt d’inflexió. Aquest 2023, amb dades fins al mes de setembre, se’n compten ja 1.290, el nombre més alt registrat entre els mesos de gener i setembre de tots aquests anys. La ràtio mitjana de casos a Catalunya al llarg de l'última dècada és de 136,4 procediments per cada 100.000 habitant.

En general, al mapa de Catalunya s'aprecia una major incidència de les actuacions policials per delictes i faltes penals relacionats amb la tinença d'armes a les zones costaneres i també als territoris de frontera. En número absolut de casos registrats durant aquests anys, les ciutats que més n'acumulen són Barcelona (2.726 actuacions policials amb intervenció d'arma, més de 250 a l'any des del 2018), Terrassa (397), l'Hospitalet (377), Sabadell (338), Badalona (307) i Mataró (284). Això no obstant, en relació a la seva població, en general tenen ràtios l'entorn de la mitjana catalana (que és de 136).

D'aquest grup, tan sols Mataró s'enfila una mica més, fins als 220 de ràtio de casos. El creixement de casos a la capital del Maresme ha estat  important durant la darrera dècada, seguint la tònica del país, ja que l'any 2013 la ràtio a la ciutat era només de 21.7. A Barcelona, la ràtio acumulada en aquests 10 anys se situa en 166,6, mentre que a Terrassa ho fa en 176, a Sabadell en 156 i a l'Hospitalet en 142. Al Maresme hi ha altres municipis amb xifres elevades, com Arenys de Mar, amb una ràtio de 220, o Tordera, amb 210.

 

De cara a analitzar els motius d'aquest increment al conjunt del país, i que també pot explicar casos com el de Mataró, l'ACN recull el diagnòstic del cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d'Esquadra a l'Alt Camp i a la Conca de Barberà, l'inspector Xavier Hervàs. Per una banda, Hervàs assenyala el deteriorament de la convivència veïnal després de la pandèmia. "El que abans podia ser una molèstia entre veïns que no anava més enllà, ara percebem més crispació en bastants casos, i és aquí on poden aparèixer més armes blanques. Per tant, hi ha també més intervencions policials on es localitza una arma blanca, hagi estat utilitzada o no".

L'inspector afegeix que s'ha produït "un canvi" els darrers cinc anys quant a la tinença d'armes. "La gent té més armes blanques que tenia abans, i a més les du al vehicle o a la via pública", exposa. Hervàs explica també que, en la seva jurisdicció al sud de Catalunya, els casos habituals on s'intervenen armés són per discussió, amenaça, i baralla, tres graus on "pot haver-hi una exhibició de l'arma sense que finalment s'utilitzi". Les agressions amb ferits, són les menys freqüents, remarca.

Per tot plegat, Hervàs llença un consell: millor no dur armes blanques "a sobre" ni al vehicle, i evitar així "la pura temptació" d'utilitzar-la en cap situació conflictiva. El policia també diferencia a intervenció d'armes blanques relacionades directament amb els delictes i les que s'intervenen en el mateix moment però que no s'han utilitzat ni exhibit pel delicte en qüestió. "En delictes com amenaces, lesions o maltractaments, ni que l'arma trobada no sigui la que s'ha utilitzat, es castiga la possessió. Estem parlant tant d'armes prohibides com navalles automàtiques o amb fulla de més d'11 centímetres (en aquest cas també castigat al codi penal), com altres navalles o armes blanques legals però que en aquestes circumstàncies s'han d'intervenir com a objecte perillós" (sanció administrativa).