Un dron policial. Foto: ACN

capgros.com / ACN

Un dron per combatre els robatoris a les urbanitzacions

La Policia Local d'Alella adquireix aquest artilugi Alella per lluitar contra els 85 robatoris a domicili anuals que pateix el municipi

Alella pateix una mitjana anual de 85 robatoris amb força als domicilis des de fa pràcticament una dècada –amb l'única excepció del 2020 per l'esclat de la pandèmia. Els robatoris es concentren sobretot a les urbanitzacions i en zona boscosa, on proliferen un gran nombre de finques molt disseminades al llarg del territori. És, segons l'alcalde, Marc Almendro, "la màxima preocupació" al municipi pel que fa a la seguretat ciutadana. Per combatre-ho, la Policia Local ha adquirit aquest any un dron d'última generació que permetrà el patrullatge aeri de les zones de més difícil accés. El cos també ha incorporat càmeres unipersonals per als agents i estrena una unitat canina per a una millora global de la seguretat ciutadana al poble.

Els robatoris a domicili són el principal problema d'Alella, segons el seu alcalde

El 2021 Alella va acabar amb 77 robatoris amb força en domicilis, dels quals 72 van ser consumats i només cinc van quedar en intents frustrats o bé es van poder evitar. Són dades "inacceptables", explica l'alcalde, però que es repeteixen any rere any des del 2014, quan aquesta tipologia delictiva es va disparar. Fins al 2013, la mitjana d'assalts a les cases era de 44 cada any, però en els darrers vuit anys les xifres s'han duplicat. Els pitjors anys van ser el 2016 i el 2018, quan es fan fregar el centenar de robatoris en només un any. La majoria es concentren en els últims mesos de l'any, quan les tardes es fan més curtes i la foscor fa més impunes els lladres.

L'accés dels lladres es fa sovint a peu per la muntanya, per això es vol fer servir el dron

Tanta és la preocupació que el pròxim mes d'abril Alella encetarà un procés obert que vol comptar amb la participació de la ciutadania per fer un "front comú als robatoris". Entretant, la Policia Local no deixa d'adoptar mesures per minimitzar l'impacte de les bandes de lladres que tenen en els municipis del Baix Maresme un dels deus objectius preferits. Alella compta des de fa anys amb càmeres lectores de matrícules als accessos del poble. En té un total de 23 connectades amb bases de dades policials per detectar si entren al municipi vehicles robats o que se'ls relacioni amb algun altre delicte anterior. L'accés dels lladres, però, es fa sovint a peu per la muntanya i és aquí on la Policia Local vol estrènyer el cercle.

El cos adquireix també càmeres unipersonals per als agents

El nou dron té visió nocturna tèrmica i permet enviar avisos a través de missatges d'àudio: "Permetrà tenir un patrullatge aeri enfocat als robatoris en el perímetre del bosc", es felicita l'alcalde. Almendro també destaca la seva utilitat en la recerca de persones perdudes o en el seguiment d'incendis forestals. A més del dron, l'Ajuntament d'Alella ha fet més inversió destinada a la Policia Local per tal de millorar la seguretat global al municipi. Per primer cop els agents tindran càmeres universonals als seus uniformes –n'hi haurà tres i la durà un agent per torn–. L'objectiu és enregistrar aquelles actuacions més complexes per certificar la bona praxis policial.

La policia local d'Alella estrena unitat canina

Aquest divendres també s'ha presentat la unitat canina, que configura la Winter, una gossa de quatre anys propietat d'un dels agents de la Policia Local. Tots dos han participat en cursos de formació perquè la gossa pugui detectar la presència d'estupefaents o participar en sessions educatives amb escoles.

L'alcalde, Marc Almendro, afirma que la seguretat ciutadana és "un pilar" de la qualitat de vida i defensa que si Alella és "un referent de la qualitat de vida" també ha de fer aquesta "aposta clara" per continuar millorant la seguretat ciutadana en el seu conjunt.