L’inspector Josep Maria Caballé, cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Mataró, explica que tot i que nombre de robatoris ha anat augmentant aquests anys, el percentatge de resolució es manté estable en un 17%, que és una dada “correcta” i similar a altres zones comparables amb la regió en la que treballen (Els dos Vallesos i Maresme). Caballé recalca la dificultat per enxampar aquests robatoris, ja que la gran majoria es fan “quan no hi ha ningú a casa” i depenen, per tant, de resoldre’ls a posteriori.
Controlar accessos a la ciutat (les diverses vies de comunicació per carretera, transport públic, etc.) que els possibles sospitosos poden utilitzar un cop han delinquit o visitar els centres receptors del material robat (botigues, mercat negre) són els passos a seguir quan ha succeït un robatori. D’altra banda explica, això sí, que n’hi ha alguns robatoris anomenats d’escalada, que es fan normalment a l'estiu perquè les finestres estan obertes de bat a bat, sí que es poden aturar in fraganti perquè són molt visibles.
Caballé considera que les dades de Mataró són similars a la seva regió, i que és aquí on s’ha de comparar ja que les dades de Catalunya mostren moltes realitats diferents entre sí. Els motius d’aquest creixement els identifica, en part, a la pujada del valor de certs metalls com l’or, el delinqüent prefereix entrar a una casa “perquè els col·locarà molt fàcilment”, o al valor de nous productes tecnològics. “Abans, un ordinador no te’l podies endur, però ara una tauleta és fàcilment transportable i es venen ràpid t al mercat negre”, afegeix.
Per aquest motiu destaca el fet que hagin baixat moltíssim els robatoris a interior de vehicles, ja que els delinqüents ja no troben res de valor allà i sí a les llars. Caballé afegeix que els robatoris a domicilis i els robatoris amb violència (generalment a la via pública) són els dos tipus de delictes que més els preocupen actualment.