Tensió al barri dels Molins de Mataró per la situació que es viu amb un local ocupat il·legalment al carrer Nicolau Guanyabens. Prop de 150 veïns es van manifestar ahir dijous al vespre a les portes del local, una antiga oficina bancària abandonada des de fa anys, per protestar contra els ocupants, un grup de joves a qui acusen de cometre diversos delictes al barri durant les darreres setmanes. La manifestació, que té lloc amb l'Estat d'Alarma declarat i Mataró en fase 0 avançada del desconfinament, va comportar el desplegament d'agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra. L'associació de veïns del barri, a més, se n'ha desmarcat. Els Mossos van fer de mediadors perquè els cinc ocupants marxessin de l'immoble. Aquest divendres al matí ha aparegut totalment tapiat per evitar que ningú hi pugui entrar de nou. Tot i que en un primer moment semblava que havien estat els propis veïns qui ho havien fet, avui al migdia l'Ajuntament ha confirmat que ha estat el propi consistori qui ha fet l'obra.
"No volem això al nostre barri, no permetrem que Els Molins es converteixi en Cerdanyola o Rocafonda on la situació és insostenible". Així s'expressa David Aldana, un dels veïns que va participar en la manifestació. Segons ell, el local del carrer Guanyabens porta molts anys ocupat però els seus habitants mai havien causat problemes. Tot ha canviat, segons ell, amb els darrers ocupes, a qui els veïns defineixen com a MENA, tot i que l'Ajuntament ha confirmat que són majors d'edat. Un grup de diversos joves (cinc, segons els Mososs d'Esquadra) a qui els manifestants acusen de provocar problemes al barri. "Estan robant a les llars i escapant per les teulades, robant a l'interior de cotxes, també van voler prendre-li el mòbil a una persona gran..." explica Aldana.
A través de les xarxes socials es va promoure una concentració davant del local, convocada per ahir dijous al vespre. Diversos agents dels Mossos d'Esquadra, entre ells antidisturbis, van establir-se de cordó entre els manifestants i l'immoble. Fonts dels Mossos d'Esquadra confirmen que els agents van fer de mediadors perquè els joves marxessin del local. "La policia ens va dir que, un cop estiguéssim segurs que no hi havia ningú a l'interior, podíem fer el que volguéssim per evitar que hi tornessin a entrar", relata Aldana.
Dit i fet, aquest divendres al matí el local ha aparegut tapiat de dalt a baix. Semblava una iniciativa dels propis veïns (tal i com ha publicat en primera instància aquest mitjà) però aquest divendres al migdia l'Ajuntament ha confirmat que ha estat la brigada municipal del propi consistori qui ha blocat l'accés a l'immoble. Els treballs s'han fet de manera subsidiària, ja que en teoria li pertocarien al propietari del local, una entitat bancària. D'altra banda, l'Ajuntament ha reallotjat els cinc joves de manera provisional.
L'associació de veïns se'n desmarca
L'Associació de Veïns de Molins-Torner-Primer de Maig s'ha desmarcat de les protestes. En un comunicat, asseguren que es desvinculen de "qualsevol manifestació que es faci en estat d'alarma per el Covid-19, el qual limita de manera molt clara aquest tipus de reunions a la via pública per motius sanitaris. tot i així l'entitat no descarta promoure manifestacions en el futur, ja que no neguen que el barri pateix problemes. "Ens estem organitzant amb les persones afectades per les ocupacions i els robatoris, per fer pressió a l'Ajuntament i a la Policia i que ens donin solucions a curt i mig termini", afirmen. En aquest mateix sentit, afegeixen que estan ideant "la creació d'una oficina antiocupa al nostre barri".