L’Izhar, l’Àlex i en Pau són tres joves mataronins que tenien previst passar les vacances d’estiu visitant el Senegal com a motxillers. Amb aquest objectiu es van embarcar al vol Vueling VY 7888 que els havia de portar a Dakar el passat 15 de juliol. Al mateix vol hi viatjava un home de nacionalitat senegalesa, escortat de dos agents de la Guàrdia Civil, que havia de ser deportat des de Barcelona al seu país d’origen. Ho feia en una situació que tant ells com altres passatgers han denunciat com a “inhumana”. Quelcom que va generar les protestes i inquietud generalitzada del passatge, fins al punt que el vol es va haver de cancel·lar i realitzar-se al cap d’unes hores en un altre avió. Qui va pagar els plats trencats van ser onze passatgers, identificats per la Guàrdia Civil en sortir de l’aparell i cinc d'ells pel pilot quan eren apunt d’embarcar-se en el nou. Entre ells, els tres mataronins, que no només s’han quedat sense vacances, sinó que viuen sumits en la incertesa per les sancions que temen que els puguin aplicar.
“Quan ja érem dins de l’avió, tot just embarcats, vam sentir uns crits tan angoixants que al principi no sabíem ni si eren humans”
“Quan ja érem dins de l’avió, tot just embarcats, vam sentir uns crits tan angoixants que al principi no sabíem ni si eren humans”, expliquen els joves. Ben aviat es van adonar que provenien un home assegut a la darrera fila, acompanyat de dos homes amb guants negres. Segons ells, l’home estava en una condició molt precària, cridant i plorant, repetint que estava malalt i que no volia ser allà. “Necessitava atenció mèdica clarament”, asseguren. Van deduir aviat que es tractava d’una deportació, però ningú del personal de vol ni de la companyia els va informar del cas. Diversos passatgers van protestar per la situació que s'estava vivint a l'avió, que encara seguia palplantat a la pista d'aterratge. "El passadís estava col·lapsat, tothom es preguntava què passava allà i en quines condicions viatjava aquell home, però ningú ens explicava res", relaten els tres passatgers. Entre el passatge, format per persones de nacionalitat espanyola, senegalesos, francesos i italians, hi havia de tot, des de qui exigia que el vol no s'endarrerís fins als que s'oposaven al retorn forçós del ciutadà senegalès. El comandant, apunten els mataronins, va sortir en més d'una ocasió de la cabina i es va encarar "de molt males maneres" amb alguns dels passatgers. "Estava molt nerviós, va perdre els papers, i pensàvem que seria força preocupant volar amb el pilot en aquestes condicions", asseguren els mataronins.
Foto: Laura Arau
Finalment, al cap de més d'una hora i mitja, el comandant va anunciar que agents de la Guàrdia Civil pujarien a l'avió i en desallotjarien tot el passatge, inclòs l'home que havia de ser deportat, com si hi hagués un greu problema de seguretat que els passatgers afectats neguen. En baixar les escales de l'aeroplà, sis dels passatgers van ser identificats pels agents per, presumptament, haver alterat l'ordre dins de l'avió. L’Izhan, l’Àlex i en Pau se'n van salvar, i van tornar a la zona d'embarcament de l'aeroport per pujar a un segon avió que, teòricament, els duria a Dakar. Ho van fer sabent que també hi viatjaria l'home que anava a ser deportat. "En aquell moment vam acceptar, però estàvem força confosos i avui ens sentiríem bastant malament si haguéssim agafar aquell avió", constaten. La qüestió, però, és que finalment no ho van fer, perquè quan estaven entrant a l'avió el comandant els va assenyalar a ells tres i a dues persones més i va dir a la Guàrdia Civil que no els volia a l'aparell. Se'ls va impedir volar, però avui, 72 hores després, encara no saben els motius oficials.
"No som activistes ni res, sí que hi pot haver un element polític en les nostres queixes pel tracte que rebia aquell home, però nosaltres només volíem anar de vacances"
Segons Vueling, la companyia no va "expulsar" ningú del vol, sinó que aquestes onze persones van perdre l'avió perquè estaven retingudes per la policia quan tothom va tornar a entrar. Els afectats, però, sostenen que se'ls va senyalar per a què no poguessin volar. Els tres mataronins, junt amb la resta d'identificats, van comparèixer ahir dilluns davant dels mitjans de comunicació després de trobar-se plegats per primer cop, ja que no es coneixien entre elles abans dels fets. "No som activistes ni res, sí que hi pot haver un element polític en les nostres queixes pel tracte que rebia aquell home, però nosaltres només volíem anar de vacances", expliquen els joves. Tant ells com la resta de persones a qui es va impedir volar asseguren que van ser identificats "aleatòriament", ja que altres membres del passatge van fer el mateix que ells, protestar sense violència, i se'ls va permetre accedir al segon avió amb destí a Dakar.
Incertesa per possibles denúncies
Els afectats no saben si seran denunciats per la via administrativa, tot i que les últimes informacions apunten que no serà així. Si fossin multats per incomplir la Llei de Seguretat Aèria s'exposarien a una multa d'entre 90 i 45.000 euros. Vueling de moment no els ha denunciat i el Govern espanyol ha anunciat aquest dimarts que no emprendrà mesures legals contra els passatgers, tot i que aquests no se'n refien, motiu pel qual estudien obrir una caixa de resistència oberta a donacions de particulars i entitats per si han de fer front a multes de milers d'euros.