Els municipis que no tenen cos propi de Policia Local es trobaven fins ara limitats també a l'hora d'implantar càmeres de videovigilància perquè no hi havia ningú que es pogués fer càrrec del sistema. Els Departament d'Interior, però, ha habilitat ara els Mossos d'Esquadra perquè siguin dipositaris de les imatges de les càmeres que vulguin instal·lar els ajuntament de pobles petits. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ho ha explicat en una trobada amb alcaldes del Maresme on hi ha una especial preocupació per l'auge dels robatoris a domicilis. Buch també ha plantejat la possibilitat d'implantar seguretat privada en llocs d'especial conflictivitat per manca d'agents. En aquest cas, de moment ja s'està fent una prova pilot a Premià de Dalt.
Els municipis més petits, disseminats i allunyats dels grans nuclis de població són sovint objectiu dels lladres que assalten cases per la facilitat que tenen de fugir i per una manca generalitzada de seguretat, ja que són municipis que, en molts casos, no tenen cos propi de Policia Local. A aquest problema s'afegeix el fet que una de les tecnologies esteses darrerament, com és la instal·lació de càmeres de videovigilància a les principals vies d'entrada i sortida dels pobles no eren al seu abast, justament per la inexistència d'un cos policial propi que assumeixi el servei i es faci càrrec de la gestió de les imatges.
Davant d'aquesta situació, el Departament d'Interior ha habilitat als Mossos d'Esquadra perquè es puguin fer càrrec d'aquesta tasca de videovigilància als municipis amb aquesta casuística. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ho ha explicat des del Maresme, on hi ha dos pobles que es podrien beneficiar de la mesura, com són Òrrius i Sant Iscle de Vallalta. Buch n'ha donat els detalls durant una trobada amb alcaldes de la comarca, on aquest augment dels robatoris és una de les principals preocupacions dels ajuntaments en els darrers temps. A la reunió s'han desgranat altres polítiques de seguretat aplicables arreu de Catalunya, com la implantació de serveis de seguretat privada.
Actualment s'està fent una prova pilot a Premià de Dalt, per reforçar el servei nocturn, i en funció dels resultats es podria valorar estendre el sistema a altres municipis amb necessitats concretes. Buch insisteix que no es vol suplir la manca d'efectius policials a través de l'empresa privada, però si com a mesura de suport en "moments puntuals molt concrets". El conseller també ha detallat el pla anunciat fa uns dies pel director general d'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, per a la creació d'una bossa d'aspirants a polies locals a disposició dels ajuntament amb l'objectiu d'agilitzar els tràmits administratius i posar a disposició dels municipis la possibilitat d'incorporar agents amb més rapidesa.
"En lloc de fer 28 processos selectius per a cada poble en farem un per a tots i serà tot més fàcil i més àgil", ha explicat Buch en al·lusió a aquesta bossa única d'agents que, d'entrada, es posarà en marxa el Maresme "al més aviat possible". El president comarcal, Josep Triadó, assegura que "la maquinària" és a punt per poder començar el primer procés selectiu global. Des del Consell Comarcal del Maresme asseguren que de processos selectius agrupats ja se'n fan per a altres serveis, com educadors socials. El fet d'acollir-se a la nova bossa de policies serà "voluntari" per als ajuntaments que ho vulguin. La resta podrà fer els seus propis processos, com en aquells casos en que es requereixin perfils molt concrets de policies.