Tot d’exemplars d’El Gatopardo desplegats a la taula. El best-seller de Giuseppe Tommasi di Lampedusa, en versions de tots els colors: en català i en castellà, acabades de sortir de l’impremta o en una edició de fa trenta anys, de llom dur o de butxaca, noves i rebregades. Els participants de la tertúlia literària de la biblioteca Pompeu Fabra es troben de nou, com cada primer dimecres de cada mes, disposats a disseccionar un altre llibre i compartir les seves experiències lectores. ‘Vens a la tertúlia’, moderada per l’escriptor Toni Sala, és una de les set trobades literàries que la biblioteca promou de manera mensual, per a totes les edats i públics. Una via per convertir el plaer individual de la lectura en una experiència col·lectiva, en un debat enriquidor.
No sempre és així, però aquest mes El Gatopardo ha despertat elogis unànimes entre la quinzena de participants de la tertúlia. “Jo li donaria un 9”, diu una d’elles. “És el primer cop que vinc a la tertúlia –afegeix una companya-, vaig llegir el llibre fa anys i ara m’he informat per Internet”. “És curiós com recorda a Bearn”, diu un tercer, en referència a les simil·lituds entre la novel·la de Lampedusa i la de l’escriptor mallorquí Llorenç Vilallonga. Sala condueix la tertúlia, a través de les seves reflexions i aportant temes a debat. “El capítol del ball és una de les millors que he llegit mai”, assegura.
Ja fa més de 8 anys que Toni Sala condueix aquesta tertúlia a Mataró. És un autor reconegut, amb una obra literària força eclèctica que reuneix des de novel·les com ‘Rodalïes’ fins a relats de viatges, perfils d’artistes, o assaigs, com l’exitós i polèmic ‘Crònica d’un professor de secundària’. Durant tot aquest temps, Sala ha aconseguit “formar un grup sòlid, amb continuïtat”, tot i que recalca que ‘Vens a la tertúlia’ és una iniciativa ‘oberta a tothom’. A la parròquia habitual s’hi solen sumar cares noves, depenen del llibre que toqui debatre cada mes. Mai han repetit autor, i aquesta temporada, per primer cop, han tematitzat la tertúlia, que està dedicada exclusivament a la literatura italiana.
Amb aquestes tertúlies, la lectura deixa de circumscriure’s a l’àmbit personal. Compartir l’experiència lectora, sumar perspectives diferents, l’enriqueix notablement. “Més d’un participant m’ha dit que els dies que millor s’ho passa són aquells en què parlem de llibres que no els han agradat, perquè en la veu dels altres troben el sentit de l’obra que abans no han sabut veure”, assegura l’escriptor. El propi Toni Sala assegura que surt “enriquit” de cada sessió. El perfil molt variat dels participants a la tertúlia aporta visions molt diferents. “Una meitat de cada llibre és de l’autor, i l’altra és del lector. I cada lector és un món diferent, cada vida és única i per tant, cada visió també ho és”, resumeix.
Set tertúlies a la biblioteca
“Vens a la tertúlia” és la trobada literària més antiga que té lloc a la Pompeu Fabra, però el calendari s’ha anat ampliant amb els anys. Actualment compta amb un total de set cites. Per al públic adult n’hi ha dues més. Per una banda ‘llegeix amb nosaltres!, una activitat conjunta de la biblioteca i el Consorci de Normalització Lingüística. Es tracta d’una tertúlia de lectura fàcil, adreçada a persones amb ganes de millorar la seva lectura i expressió en català. Per l’altra, tertúlia literària mensual en llengua anglesa, adreçada a persones amb un nivell mitjà d’anglès i que vulguin practicar la lectura i l’expressió oral en aquest idioma.
L’oferta es completa amb les tertúlies pensades específicament per al públic infantil i juvenil. N’hi ha un total de quatre, dividides per franges d’edat. Entre elles, el Club Gomet Vermell, que té lloc cada dijous a la tarda amb nenes i nens d’entre 7 i 10 anys. Es tracta pràcticament d’una activitat extraescolar, gratuïta i amb un cert compromís de continuïtat per part dels infants que hi participen. Són les 6 de la tarda d’un dijous d’abril i els nens arriben a la biblioteca, la majoria acompanyats dels seus avis, que s’esperen pacientment, revista o diari en mà en un dels sofàs de la biblioteca, a què els seus néts parlin de contes. “El nostre objectiu principal és fomentar la lectura”, explica Eva Delgado que, conjuntament amb Mercè Garcia, coordina aquesta tertúlia infantil. Ho fan amb exercicis i jocs que treballen el vocabulari, l’expressió oral i escrita, la comprensió lectora i la lectura en veu alta o en silenci. Cada setmana s’escull un conte diferent que es treballa durant la trobada.
Per als més petits, entre 5 i 6 anys, existeix una tertúlia similar que també condueixen la Mercè i l’Eva, sota el nom del Club Gomet Vermell. Per a infants d’11 a 13 anys, l’escriptora mataronina Lola Casas condueix la tertúlia ‘llegim’, el 3r dimecres de cada mes. Es tracta d’una trobada de caire informal, on enlloc de debatre tots plegats sobre un mateix llibre, cada participant recomana les seves pròpies lectures, a partir del que ha llegit a l’escola o a l’institut. “Un dels objectius és que aprenguin a explicar, de manera resumida i clara, els llibres que han llegit per poder recomanar-los als seus companys i companyes”, explica Casas.